Unió opta per la confusió en la pregunta als seus militants però descarta la DUI i el procés constituent

  • El comitè de govern dividit en el seu vot, amb els independentistes protestant per una pregunta que no resoldrà els dubtes sobre la seva posició

VilaWeb
Redacció
02.06.2015 - 19:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Unió Democràtica ha reunit avui el seu comitè de govern per a aprovar una proposta de pregunta a fer als seus miltants en relació a les eleccions del 27 de setembre. Finalment la pregunta que se sotmetrà al vot dels militants és: ‘Voleu que Unió continuï el seu compromís amb el procés, des del catalanisme integrador i d’acord amb els següents criteris?’. I els sis criteris són els següents:

‘1. Sobirania: Sense renunciar ni posar límits a l’aspiració de plena sobirania per a Catalunya.

2. Democràcia: Prenent totes i cadascuna de les decisions de forma netament democràtica, de manera que cadascuna d’elles gaudeixi de la majoria de vots de la ciutadania.

3. Diàleg: Gestionant el procés des del diàleg entre el govern de Catalunya i el de l’Estat. Un diàleg sense renúncies prèvies i amb voluntat de persistència, com a millor garantia de guanyar complicitats al si de la Unió Europea.

4. Seguretat jurídica: Garantint en tot moment la seguretat jurídica, excloent una eventual declaració unilateral d’independència com l’obertura d’un procés constituent al marge de la legalitat.

5. Europa: Descartant qualsevol escenari que pugui situar Catalunya de la Unió Europea.

6. Cohesió: Vetllant, en tot moment, per la cohesió social i territorial de la nostra nació.’

El comitè de govern ha votat molt dividit. Disset membres de la direcció han votat a favor i nou en contra, amb diverses abstencions. La direcció ha intentat fer una pregunta poc clara, contra la intenció d’una gran majoria de militants que reclamaven que es votés clarament si el partit està a favor o en contra de la independència.

La setmana passada més d’un miler de militants, dotze dels quals membres de la direcció va reclamar que es pogués votar sí o no a la independència. Entre els signants hi ha la presidenta del parlament, Núria de Gispert, el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, i el líder del sector sobiranista del partit, Antoni Castellà. També hi ha membres del govern, com ara Carles Sala i Pep Martorell, i diputats, com Elena Ribera, Mercè Jou, Maria Assumpció Laïlla. La pregunta concreta que proposaven era: ‘Voleu que UDC es comprometi per una Catalunya independent en el marc de la UE?’

La pregunta per la qual ha acabat optant la direcció del partit no inclou la paraula ‘independència’, tal com demanava una part de la militància.

Informació relacionada:

Els sobiranistes d’Unió volen votar sí o no a la independència el 14 de juny

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any