Més de trenta pilars simultanis a Valls per a bastir el futur museu casteller

  • Acte multitudinari ahir al vespre per a posar-ne la primera pedra

VilaWeb
VilaWeb
ACN
28.03.2015 - 08:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Colles de tot de Catalunya van plantar ahir al vespre més d’una trentena de pilars simultàniament al solar on es començarà a construir el futur Museu Casteller de Catalunya, en ple barri antic de Valls (Alt Camp) i entre edificis enrunats. En comptes de col·locar la tradicional primera pedra, l’Ajuntament de Valls va optar per aixecar-hi, de manera simbòlica, els primers pilars amb la complicitat de quaranta-quatre colles castelleres. Projeccions en una gran pantalla i una acrobàcia aèria van amenitzar un acte popular multitudinari, però alhora auster, marcat per l’absència d’autoritats, entre les quals la del president de la Generalitat Artur Mas, a causa dels canvis d’agenda per la tragèdia aèria als Alps.

La concentració de quatre mil persones, la varietat de colors de les seves camises, un escenari envoltat de focus de llum, la projecció de vídeos en una gran pantalla, l’espectacle acrobàtic de la companyia ‘Sacude’ i, sobretot, el moment dels trenta-quatre pilars simultanis, han omplert de vida un àmbit fins ara només ocupat per màquines fent treballs d’enderroc. Ha estat una exhibició castellera especial atès que poques vegades s’alcen tants pilars simultàniament. De fet, a part del concurs de castells (on no se n’aixequen tants), la darrera vegada que es va veure una estampa similar va ser a les Decennals de Valls.

A toc de gralla va començar l’acte, conduït pel periodista Xavier Grasset, amb l’assistència de quaranta-quatre colles, si bé algunes van portar-hi representació, però no hi van aixecar pilar. Acte seguit es va fer un minut de silenci, amb tots els caps de colla dalt de l’escenari, com a mostra de condol del món casteller a les víctimes que anaven amb l’avió estavellat. A més, l’emotiu i multitudinari acte no va incloure cap parlament oficial d’autoritats. Després, enxanetes de les noranta-cinc colles catalanes van dipositar un escut de cada agrupació dins un recinte que servirà de primera pedra, i que el consistori col·locarà més endavant.

Quan ja era ben fosc va arribar el moment més emotiu i esperat de la jornada. Les colles van alçar trenta-quatre pilars, repartits entre el solar on es farà el museu i la plaça del Blat, perquè es troben a tocar, només separades per un petit carreró que no arriba a deu metres. Aquest espai més discret és el que precisament s’ha destinat a les tres colles de muixerangues presents en l’esdeveniment. L’enlairament de pilars va voler esdevenir una metàfora dels pilars sobre els quals se sustentarà el museu, i com l’arrencada de les obres que s’iniciaran en qüestió de dies. L’espectacle escènic d’acrobàcia aèria sobre la pantalla de quinze metres va posar el punt final a un acte relativament curt.

Tot plegat es va desenvolupar en els 1.500 m2 de solar que ocuparà el futur museu casteller. Dissenyat per Dani Freixes i pressupostat en 2,7 milions d’euros, serà un equipament singular destinat a difondre el fet casteller. El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Josep Maria Cortès, va destacar que per primera vegada el món casteller tindrà una ‘casa comuna’, una reivindicació històrica que, malgrat la crisi, serà una realitat en poc més d’un any. A més, Cortès va recordar que a Valls és on van néixer els castells i que l’equipament servirà per veure, d’una ‘sola mirada’, el món casteller, ara amb repercussió mundial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any