Maite Roca: ‘Ara és el moment de la cultura popular al Raval’

  • Entrevista amb la presidenta de l'Associació Institut Promoció de la Cultura Catalana, una de les entitats de cultura popular més actives al barri barceloní

VilaWeb
Redacció
26.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Raval és un dels territoris més multiculturals de Barcelona, però la cultura popular hi continua tenint un espai. N’és una de les impulsores Maite Roca, que, tot i que va néixer a Móra d’Ebre, ja fa cinquanta-sis anys que viu al barri. Va començar participant en les entitats veïnals i, de mica en mica, es va anar implicant en el món de la cultura popular fins a esdevenir la presidenta de l’Associació Institut Promoció de la Cultura Catalana, entitat de la qual formen part els Bastoners del Raval, l’Esbart Santa Eulàlia i les figures del Bouets i la Vaqueta. Així mateix, és la vocal a Barcelona de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya. Amb ella parlem del passat i del present del Raval, de cultura popular i multiculturalitat i dels darrers projectes que ha impulsat: el Ball de Bastons de Barcelona i la festa de Santa Madrona.

Quan us vau començar a implicar en el món de la cultura popular?

Des de principi de la dècada dels noranta, el meu marit i jo estàvem molt implicats en unes quantes entitats del barri. Una d’aquestes, la Taula del Raval, també tenia per objectiu fomentar la cultura popular i tradicional dins el barri i quan al 1996 l’Esbart Santa Eulàlia es va desvincular de la parròquia me’n vaig fer càrrec. Vam fundar l’Associació Institut Promoció de la Cultura Catalana i, a més de l’esbart, vam crear una entitat bastonera.

Quines entitats engloba l’Associació Institut Promoció de la Cultura Catalana?

Ara per ara, hi ha l’Esbart Santa Eulàlia, que és molt poc actiu i només representa un acte per les festes de Santa Eulàlia, els Bastoners del Raval i les quatre peces de bestiari del Bouet i les Vaquetes. L’associació també fa promoció i difusió de la cultura popular catalana a través de diverses activitats, com ara els jocs florals per Sant Jordi, la revetlla de Sant Joan, la festa major del barri, un cicle de col·loquis…

Seguir llegint

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any