Satisfacció entre els veïns del Moianès pel ‘sí’ a la creació de la comarca

  • El debat encara és viu en alguns pobles com Collsuspina, on el resultat ha estat molt ajustat

VilaWeb
Redacció
24.03.2015 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els veïns del Moianès s’han despertat tranquils després del ressò mediàtic d’aquest diumenge arran del procés participatiu per a la creació de la comarca. Aquest dilluns, els pocs que passejaven pel carrer s’han mostrat satisfets amb els resultats obtinguts. El ‘sí’ es va imposar amb el 80,44% dels vots i una participació del 47,31%. Els veïns consultats confien que el ‘sí’ aporti més recursos econòmics, i esperen que el futur Consell Comarcal absorbeixi els serveis que fins ara oferia el Consorci. Tot i això, el debat encara és viu en pobles com Collsuspina, on el resultat ha estat ajustat. Aquí, partidaris del ‘sí’ i del ‘no’ encara discutien aquest matí sobre els avantatges de cada opció.

La botiga de comestibles de Collsuspina és un dels pocs comerços del poble que ha obert aquest dilluns i s’ha convertit en lloc de debat entre partidaris del ‘sí’ i del ‘no’. L’únic municipi de la comarca d’Osona ha estat el que ha registrat més participació, un 68,4%, però amb uns resultats molt ajustats. El ‘sí’ s’ha acabat imposant amb només 11 vots de diferència.

Un dels seus veïns, en Lluc Sosa, de 17 anys, ha votat ‘sí’ a la comarca perquè creu que és l’única manera de conservar els serveis que fins ara oferia el Consorci del Moianès, però també per una qüestió d’identitat. “Vaig a l’institut a Moià, totes les extraescolars les faig allà, hi tinc els meus amics, la novia… de fet, passo més temps a Moià que a Collsuspina”, ha explicat.

Els seus arguments no han acabat de convèncer la botiguera del poble, que tot i que no ha volgut desvetllar el sentit del seu vot, ha explicat que ella se sent d’Osona i que caldrà veure quina relació s’estableix ara amb Moià.

Moià, els més convençuts

A la futura capital de comarca, Moià, el resultat ha estat aclaparador: 2028 vots a favor i només 70 en contra. Aquí, la majoria de la gent està totalment convençuda dels avantatges d’esdevenir comarca i al carrer la satisfacció entre els veïns era evident. És el cas de la Conxita Cirera, que creu que “amb la creació de la comarca, el Moianès en sortirà guanyant”, i del Josep Maria Padró, que tot i que opina que la participació “va ser una mica justa”, està content dels resultats perquè creu que millorarà la situació econòmica de Moià. També per una qüestió de diners la Raquel Linares va votar sí. Linares creu que “si se centralitzen tots els diners des de Moià i es gestiona des d’aquí ens ho podrem manegar nosaltres i fer-ho al nostre aire”.

Més enllà d’una qüestió econòmica, també hi ha un fet d’identitat i molta gent de Moià no se sent del Bages. “Jo em sento únicament moianès”, ha explicat l’Antoni Pla.

El futur del Consorci del Moianès

Un dels principals arguments del ‘sí’ ha estat el de conservar les funcions del Consorci del Moianès, una mancomunitat dels 10 municipis que fa 20 anys que està en marxa i que actualment funciona sota mínims com a conseqüència de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) aprovada pel PP.

La seva gerent, Marta Purtí, s’ha mostrat “molt satisfeta” dels resultats i “orgullosa” que un dels principals arguments hagi estat la bona tasca realitzada pel Consorci. Purtí ha explicat que, de cara al futur, cal analitzar el paper de l’entitat i esperar que el Consorci aquest acabi desapareixent i que sigui el futur Consell Comarcal del Moianès el qui acabi assumint totes les seves funcions i que es basen en la promoció econòmica i els serveis a les persones.

Purtí ha explicat que, de cara al futur, cal analitzar el paper de l’entitat i esperar que el Consorci aquest acabi desapareixent i que sigui el futur Consell Comarcal del Moianès el qui acabi assumint totes les seves funcions i que es basen en la promoció econòmica i els serveis a les persones.

Acords de ple

Pel que fa al calendari d’actuació, s’espera que aquesta setmana els pobles aprovin acords de ple a favor de constituir-se en comarca. Un cop es tinguin tots es traslladaran a Governació i s’espera que la llei de creació de la comarca s’aprovi al Parlament per via d’urgència abans de les eleccions municipals del 24 de maig per tal que el Consell Comarcal pugui esdevenir una realitat després dels comicis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any