L’adéu de la generació de Carme Forcadell dins l’ANC

  • Vint membres del secretariat nacional deixaran els càrrecs perquè han arribat al límit de tres anys

VilaWeb
VilaWeb
Andreu Barnils
24.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana farà eleccions el dia 9 de maig i ja se sap que Carme Forcadell, l’actual presidenta, no podrà optar a la reelecció. Els estatuts de l’entitat no permeten que ningú es mantingui al càrrec més de tres anys. Però Forcadell no serà pas l’única que deixarà el càrrec. Vint persones, de les setanta-cinc que conformen el secretariat nacional, es troben en la mateixa situació. És doncs tota una generació que plega. La renovació inclou la gent que en gran part ha menat l’entitat durant aquests darrers anys. Serà un relleu important, perquè molts dels qui pleguen han ocupat càrrecs de responsabilitat.

És el cas d’Ignasi Termes, l’home encarregat de l’àrea de mobilització social de l’ANC. Va ser una figura clau, i molt valorada, en l’organització de la Via Catalana i de la V. Fou l’encarregat de muntar escenaris, assemblees generals, equips de so o rondes pel país. Un altre soci que deixa el càrrec –no pas la militància– és Ferran Civit, responsable de l’àrea de comunicació externa. La imatge de l’ANC, i la relació amb els mitjans, requeia en ell. Un dels grans pilars de l’ANC ha estat aquest. O Pere Pugès, un dels fundadors, que tampoc no es podrà presentar perquè ja hi ha estat tres anys. Pugès fins ara dirigia la delicadíssima àrea d’incidència política, és a dir, relacions amb partits polítics i institucions. Algú altre haurà de fer-ho d’ara endavant. En aquest relleu generacional també ens trobem el cas de l’actual vice-president, Jaume Marfany, força visible en els mitjans de comunicació, o el secretari, Josep Colomer. Tots formaven part del secretariat nacional, l’òrgan de govern de l’ANC, però també del comitè permanent, l’òrgan que porta el pes de l’organització entre reunió de secretariat i reunió de secretariat. Els homes i dones que apagaven focs quan feia falta. Un òrgan que es renovarà per força.

L’ANC dóna molta importància al territori, fins a l’extrem que de les setanta-cinc persones que formen part del secretariat nacional n’hi ha cinquanta que hi representen les comarques del país. I aquí també hi haurà canvis. Per exemple, Francesc Bitlloch, Guillem Fuster i Noemí Llaveria s’ocupaven de Catalunya Nord. Cap dels tres no es podrà tornar a presentar. Irene Martín (Tarragonès) o Enric Garcia (Barcelonès) en són més exemples.

L’ANC ha fet arribar a VilaWeb la llista sencera dels qui ja han esgotat els tres anys. És aquesta: Carme Forcadell, Ferran Civit, Ignasi Termes, Jaume Marfany, Pere Pugès, Ricard Gené, Josep Colomer, Josep Albertí, Manel Alves, Marcel Guiu, Enric Garcia, Jordi Pagès, Francesc Bitlloch, Guillem Fuster, Noemí Llaveria, Irene Martín, Roser Loire, Jordi Manyà, Jordi Martínez i Andreu Porta. Aquests dos darrers, de fet, ja van deixar de ser membres del secretariat ara fa unes quantes setmanes.

Dia 9 de maig, eleccions

Les eleccions es faran el 9 de maig. Els socis escolliran les setanta-cinc persones que han de conformar el nou secretariat nacional. I serà aquest òrgan que triarà el nou president o presidenta. Ho decidiran entre tots setanta-cinc en una reunió quinze dies després, el 23 de maig. Un dia abans de les eleccions municipals del 24 de maig sabrem qui és el president escollit. Fins ara Carme Forcadell havia estat la més votada pels socis, i també la que el secretariat va escollir. Però amb el reglament a la mà, es pot escollir president qualsevol dels setanta-cinc membres del secretariat. No cal haver estat el més votat.

Segons algunes fonts consultades, és possible que se cerqui un relleu que s’inclini més cap a les qüestions socials. L’objectiu seria ampliar la base independentista amb un president nítidament implicat en la millora social. Però no hi ha res escrit. Sí que ha sonat, per exemple, el nom de Raül Romeva, sobiranista provinent d’Iniciativa. Però ell ha negat ara i adés qualsevol moviment en aquest sentit. És significatiu, això sí, un document intern de l’ANC titulat ‘Els valors de l’ANC’ (pdf). Els valors escollits per representar l’entitat són, per aquest ordre: justícia social, democràcia i llibertat. Veurem un relleu dins l’ANC que prioritzi encara més la justícia social? Això és a les mans dels socis, que han de votar, i del secretariat nacional resultant. Ells tenen la paraula.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any