Miquel Serra i Pàmies, o com salvar Barcelona de la destrucció

  • Columna Edicions publica la novel·la 'Cremeu Barcelona!', de Guillem Martí

VilaWeb
Mar Fontana Peitiví/Núvol
11.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

D’herois, en tenen tots els territoris. Molts encara ara ens són del tot desconeguts. Guillem Martí n’ha descobert un que prové del seu arbre genealògic. Fou per casualitat, ara fa deu anys, arran de l’elaboració del treball de batxillerat, que va dedicar a aquest personatge oblidat, un germà del seu besavi exiliat a Mèxic, ex-conseller de la Generalitat i membre fundador del PSUC en temps de la guerra civil espanyola: Miquel Serra i Pàmies.

A mesura que anava estirant el fil, de la vida de Serra i Pàmies n’extreia episodis d’una importància inesperada. A partir de la correspondència personal, Guillem Martí ha anat teixint les peripècies d’aquest parent seu caigut en l’oblit, un home íntegre que salvà la vida de milers i milers de barcelonins.

Llocs i dates

‘Cremeu Barcelona!’ serà el llibre estrella de Columna Edicions en aquest Sant Jordi. La presentació de l’obra consistí en una ruta que resseguia els punts neuràlgics de la vida del protagonista i, alhora, escenaris cabdals de la novel·la: el Palau de la Generalitat, institució de la qual formà part com a conseller d’Obres Públiques i on ocupà el seu despatx fins a l’últim moment; la Canadenca, central elèctrica on de jove Miquel Serra i Pàmies, provinent de Reus, començà a entendre la situació del món obrer de la ciutat; el refugi 307, al barri del Poble-sec, un dels més ben conservats i un lloc idoni per a posar-se a la pell de la munió de gent que s’hi aixoplugà durant els nombrosos bombardaments aeris; la Pensió Teresa, a la ronda de la Universitat, on es conegueren Teresa Puig, que regentava el negoci, i Miquel Serra i Pàmies, que hi arribà com a hoste i que hi acabà vivint en parella amb ella; i, finalment, l’Hotel Majestic, lloc de trobada dels corresponsals de guerra d’arreu que informaven sobre el darrer alè d’una Barcelona agonitzant: s’hi destacaren Ernest Hemingway i un desconcertat Errol Flynn que, fugint de la seva dona, topà de ple amb les últimes hores del conflicte bèl·lic.

‘Cremeu Barcelona!’, una novel·la escrita en col·laboració amb l’escriptor Jordi Solé, relata els esdeveniments ocorreguts durant els deu dies que precediren l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat de Barcelona. Uns dies dominats per les tensions, les angoixes, les presses i la presa de decisions que marcaren el curs de la història del nostre país. Dies viscuts en ‘un escenari on ja no queden ni engrunes d’esperança’. Fins al punt que els soviètics ordenen d’executar la política de terra cremada: convertir en cendres els llocs estratègics de la ciutat perquè siguin inaccessibles i inoperants per a l’enemic. En són exemples els túnels del metro, les fàbriques i, especialment, la central elèctrica la Canadenca, la més important del país, i les seves tres grans xemeneies.

Arriscar-se per salvar innocents

‘Aquell no és el tràmit per al qual estava preparat.’ Els seus darrers dies a Barcelona es converteixen en una lluita contra rellotge amb l’objectiu d’evitar el compliment de l’ordre de guerra. Cal activar tota mena d’estratègies i suscitar tota mena de confusions per tal d’impedir més morts innocents: ‘En una paraula, ser la imatge viva de la ineptitud.’ Una decisió contra el Komintern que el portarà, inevitablement, a ser el blanc d’amenaces, acusacions (com ara la de conspirar dins el moviment quintacolumnista), i fins d’un judici, a Moscou, del qual no se saben els detalls. Tot un seguit de fets que el forçaren a exiliar-se a l’altra banda de l’Atlàntic.

El començament de la recuperació d’un heroi

‘Cremeu Barcelona!’ té un indefugible rerefons històric, però, com diu Guillem Martí, és una novel·la de ficció que cerca l’entreteniment per posar de manifest un fet real protagonitzat per un home de carn i ossos esborrat dels llibres d’història. Fins ara. Perquè aquesta novel·la només és el començament d’un seguit de projectes, entre els quals es destaca l’interès de portar-la al terreny cinematogràfic.

L’heroïcitat de Miquel Serra i Pàmies ha sortit a la llum i ha fet descobrir unes intencions que molts ni tan sols intuïen i la certesa que ‘les ciutats haurien de ser llocs per a viure-hi’.

També podeu llegir a Barcelona Metròpolis l’article on l’autor del llibre explica la història real del protagonista de la novel·la:  Miquel Serra i Pàmies, l’heroi oblidat de 1939.L’home que va evitar la destrucció de Barcelona

Podeu comprar el llibre a la Botiga de VilaWeb

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any