El BCE començarà a comprar deute dilluns vinent

  • Eleva fins l'1,5% la previsió de creixement a l'Eurozona per aquest any i fins l'1,9% el 2016

VilaWeb
ACN
05.03.2015 - 17:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Banc Central Europeu començarà el seu programa de compra massiva de deute dilluns vinent, 9 de març. Així ho ha anunciat el president del BCE, Mario Draghi. Frankfurt preveu la compra de 60.000 milions d’euros al mes fins el setembre del 2016, o més enllà, si la inflació no se situa sota control. Draghi també ha anunciat les noves previsions econòmiques per a l’Eurozona, que milloren respecte al desembre. El BCE preveu un creixement de l’1,5% per aquest any i de l’1,9% pel vinent, una millora significativa respecte a l’1% i l’1,5% previst a finals de l’any passat. El BCE pronostica una inflació del 0% aquest any, l’1,5% el vinent i un 1,8% el 2017.

El programa de compra de deute injectarà més d’1 bilió d’euros a l’economia de l’Eurozona, a través de la compra mensual d’uns 60.000 milions d’actius. Draghi ha remarcat que les mesures anunciades pel BCE, però, requereixen també d’accions ‘fermes’ dels governs, especialment pel que fa a les reformes estructurals.

‘Per aconseguir el màxim de beneficis de les nostres polítiques monetàries, altres àrees hi han de contribuir de forma decisiva’, ha dit Mario Draghi durant la conferència de premsa, feta a Xipre. Ha manifestat que no hi havia ‘marge per a la complaença’ i que els estats havien de treballar per ‘augmentar la inversió, fomentar la creació de llocs de feina i millorar la productivitat, amb la implementació ferma de reformes del mercat laboral i accions per millorar l’ambient empresarial’. Segons Draghi, és ‘crucial’ que les reformes estructurals s’apliquin ‘ràpidament, de manera creïble i efectiva’.

Grècia

Draghi també s’ha referit a la situació financera de Grècia, i al fet que, des del mes de febrer, no accepti el seu deute com a col·lateral per finançar els bancs. ‘El programa a mitjan de febrer no estava encarrilat’, i ha remarcat que en aquell moment el BCE ‘no tenia alternativa’. ‘Però estem disposats a reinstal·lar-ho quan puguem fer una avaluació positiva sobre la possibilitat d’una finalització exitosa de la revisió del programa’, ha dit l’italià.

‘No vull jutjar les polítiques fiscals de països individuals’, ha dit Draghi en resposta a una pregunta sobre Grècia. ‘Però el que puc dir és que les polítiques monetàries, per ser totalment efectives, requereixen primer de tot de fortes reformes estructurals’, ha afegit. ‘Podem donar el màxim de crèdit possible, podem refinançar el sistema bancari perquè pugui prestar molts diners als tipus d’interès més baixos possible, però si les reformes estructurals no estan a lloc, hi haurà pocs incentius per utilitzar aquest crèdit’, ha indicat el president del BCE, que tem que sense les reformes apropiades per part dels governs l’eficiència del seu programa massiu de deute sigui ‘més baixa’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any