Indignació a l’Ebre arran de la gestió dels cabals per part de l’estat

  • El cabal del riu és al límit de capacitat a municipis com ara Miravet i Tortosa · La Confederació de l'Ebre diu que el cabal pot pujar

VilaWeb
ACN-Redacció
05.03.2015 - 12:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El tram baix de l’Ebre continua creixent lentament mentre els embassaments del sistema Mequinensa – Riba-roja – Flix mantenen els desembassaments de 1.800 metres cúbics per segon fixats ahir per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Els pantans són al límit de capacitat: Mequinensa supera el 102,4% i Riba-roja ja arriba al 99%. A Miravet (Ribera d’Ebre), l’ajuntament i veïns han seguit l’evolució de la crescuda de l’Ebre durant tota la nit i el riu manté un cabal estable entorn de 1.850 metres cúbics per segon des de la matinada. La crescuda de l’Ebre també arriba ja a Tortosa, per on passa un cabal de 1.780 metres cúbics per segon.

El batlle de Miravet, Toni Borrell, s’ha queixat de la gestió dels cabals que ha fet la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre: ‘Com sempre, a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre no n’aprenen. Fan càlculs i previsions que després no es compleixen’, ha dit a Catalunya Ràdio. Tant ell com alguns altres batlles han criticat la gestió de la crescuda de l’Ebre per no haver desembassat l’aigua del riu amb prou antelació per evitar riscs. ‘Havien previst un cabal de 1.600 metres cúbics per segon per a tota la setmana i ara en tenim 1.850, una riuada. La previsió no la decidim nosaltres i voldríem que es mantingués el cabal i no creixés, que no negués els conreus, ni augmentés el nivell al poble, ni ens portés maldecaps.’

El catedràtic d’ecologia Narcís Prat ha avisat, en declaracions a la mateixa emissora: ‘Ells ja saben que a més de 1.900 metres cúbics per segon s’inundarà Miravet, i ja ho calculen. Miravet és un poble petit; el punt crític seria arribar als 2.100 metres cúbics, que seria quan s’inundaria Tortosa. Explica que les hidroelèctriques tenen la concessió de la gran majoria d’embassaments, de manera que ‘són les que obren i tanquen l’aixeta’. Es tractaria de trobar un equilibri entre el que potser voldria la Confederació, que segurament no vol que s’inundi Miravet, i el que volen les empreses, que és maximitzar els beneficis. ‘Es prioritza que l’embassament arribi al màxim possible perquè així pugui fer més kilowatts, i això es veu en els gràfics’, diu Prat. Escolteu ací l’entrevista sencera:

Tot amb tot, el president de l’organisme de conca, Xavier de Pedro, ha afegit que les decisions sobre els desembassaments les ha preses exclusivament la CHE, i ha negat la influència de les companyies hidroelèctriques. A més, ha demanat ‘alguna felicitació’ per la gestió de la riuada, en què, a parer seu, s’han minimitzat els efectes al tram català.

Miravet demana empara a la Generalitat per la sanció

Borrell ha demanat a la delegació del govern de la Generalitat a les terres de l’Ebre que intervingui arran de les sancions que la CHE imposa als municipis catalans que aboquen residus al riu perquè no tenen depuradora. L’Ajuntament de Miravet ha rebut una multa de 3.600 euros justament ara, en plena crisi per la crescuda del riu Ebre. Borrell vol que la Generalitat estudiï el cas i està ‘absolutament convençut’ que aquestes sancions només arriben a les poblacions del tram català de l’Ebre: ‘Ho trobo un greuge comparatiu enorme. No em crec que tots els municipis de les dimensions de Miravet, pobles petits de Navarra, la Rioja i l’Aragó, tinguin depuradora, i estic segur que això ho cobren als municipis de l’Ebre català.’

Ha recordat que aquests últims anys s’havia fet un esforç per a dotar de depuradores els municipis ebrencs i millorar els abocaments al riu. Però troba just i lògic que s’hagi començat per les poblacions més grans i que ara es treballi per poder construir-les en els municipis més petits.

Tanmateix, segons el batlle de Miravet, el fet que la multa per l’abocament de residus a l’Ebre arribi en plena polèmica per la crescuda del riu no té res a veure amb les crítiques que ha rebut la CHE per la mala gestió de l’avinguda: ‘La CHE és un organisme molt gran i han de seguir amb les seves directrius i els seus processos administratius’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any