Una nova entitat proposa les fases de redacció d’una Constitució Catalana

  • Convenció Constitucional lliura el document a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert

VilaWeb
VilaWeb
Xènia Serrat
28.01.2015 - 15:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un nou grup format per pesones provinents de la societat civil té com a objectiu promoure un procés d’elaboració d’un text constitucional per a Catalunya. Es tracta del Grup Promotor per la Convenció Constitucional Catalana (GPCC) i pretén impulsar un procés d’interacció, entre la societat civil i les institucions legislatives, per tal de redactar un text constitucional que ‘reculli tots els beneficis de les diverses democràcies –participativa, representativa i directa–‘, segons explica a VilaWeb un dels membres de la nova entitat, Isabel-Helena Martí, presidenta de la junta de Sobirania i Justícia.

Aquest matí el GPCC s’ha reunit amb la presidenta del Parlament de Catalunya per presentar la seva proposta i per cercar una coordinació i consens amb les institucions polítiques que asseguri el major nivell democràtic possible en l’elaboració de la Constitució Catalana. Ara, el grup, encara en fase embrionària, està obrint diversos canals de presentació i divulgació i ha de valorar les possibilitats que els ha ofert Núria de Gispert, que considera que la proposta de GPCC podria presentar-se a la comissió parlamentària d’afers institucionals o, també, a tots els partits polítics amb representació parlamentària.

La Convenció Constitucional

Des del GPCC es vol aclarir que la seva proposta no és el redactat d’un text constitucional, sinó la manera de redactar-lo: ‘Hi ha dos temes, un és com ha de ser una constitució democràtica, i l’altre, com fer democràticament una constitució’, diu Isabel-Helena Martí, de manera que ambdues es complementen.

‘La nostra proposta és unificar totes les fases per tal que sigui un procés democràtic que garanteixi la participació de la ciutadania’, segons I.H. Martí. És per aquest motiu que basen la seva ‘convenció constitucional’ en quatre fases:

La primera, relacionada amb la democràcia partivipativa, pretén garantir que sigui la ciutadania qui faci debats i redacti propostes. Consideren que els moviments socials, les associacions ciutadanes i els grups d’experts que fins ara han empès el procés han de ser presents en el procés d’elaboració com a garantia de l’origen i desenvolupament democràtic del text constitucional.

Seguidament, una fase basada en la democràcia participativa, en la qual consideren el suport institucional indispensable. És necessari, diuen, que la Convenció Constitucional s’institucionalitzi i compti amb debats oberts al conjunt de la ciutadania. L’element més important és que les metodologies que s’usin garanteixin el dret de qualsevol persona a participar en igualtat.

El tercer pas està relacionat amb la democràcia representativa i té com a objectiu que, a través de representants de la ciutadania, el debat continuiï però ja situat al Parlament de Catalunya. El principal reclam és que s’aconsegueixin textos d’alta qualitat tècnica i que el procediment estigui subjecte a una total transparència.

Finalment, la darrera fase recau en la democràcia directa. ‘El text constitucional s’ha d’aprovar per referèndum vinculant com a garantia que la sobirania rau en el poble i que aquest sempre té la darrera paraula’, segons el text de proposta del GPCC.

La nova entitat es defineix com un grup totalment transversal i, tot i que encara està en una fase molt inicial de presentació i divulgació, té la intenció que la seva proposta s’aculli des de la diversitat, per amplificar els camps democràtics.

Els membres del grup impulsor

Aquest grup el formen el professor de ciència política de la UPF Jaume López, l’enginyer industrial i membre de la Comissió Nova Política del Parlament Ciutadà, Jordi Rich; Isabel-Helena Martí, de la plataforma Sobirania i Justícia; Jordi Pacheco, membre de la junta del col·legi de politòlegs i sociòlegs de Catalunya; i Martí Olivella, president de Nova-Innovació social.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem