L’empremta madrilenya de Podem a les Illes

  • Repassem els perfils dels candidats a dirigir el partit en el procés intern que comença a les Balears

VilaWeb
Redacció
28.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cursa per a dirigir Podem a les Illes ja ha començat. Ja s’han fet públics els noms de les quatre candidatures, tres de les quals van encapçalades per madrilenys amb més o menys vinculació amb les Illes. Un d’aquests candidats, Alberto Jarabo, té una clara connexió amb el nucli pròxim al secretari general del partit, Pablo Iglesias. Jarabo és el candidat oficialista. Viu a Mallorca des de fa catorze anys i abans havia fet la carrera d’imatge a la Universitat Complutense de Madrid. Els altres són Lola Fernández Martín, ex-candidata del PSOE a les eleccions espanyoles; el comunicador madrileny Tomás Fernández; i el professor i ex-membre del Bloc per Mallorca Antoni Bennàssar.

‘Podem per les Illes’ és la candidatura oficialista encapçalada pel cineasta madrileny Alberto Jarabo. Va néixer i formar-se a Madrid i fa catorze anys que es va establir a Mallorca. És autor de diversos documentaris, entre els quals ‘Mort accidental d’un immigrant’, sobre el cas d’Alpha Pam. En el seu equip hi ha gent pròxima al nucli de Pablo Iglesias, com ara Laura Camargo, que fins a les eleccions europees havia estat la cara més visible del partit a les Illes, i Antoni Palerm, que va participar en l’organització de l’assemblea constituent de Podem de l’any passat que va servir per a designar Pablo Iglesias secretari general. Palerm s’encarrega de l’oficina europarlamentària de Podem. Jarabo s’ha declarat contrari explícitament a arribar a cap mena de pacte postelectoral amb Més, amb Esquerra Unida o amb el PSIB.

El qui a priori sembla el principal contrincant de Jarabo és Antoni Bennàssar, doctor en dret públic per la Universitat de les Illes Balears, amb la candidatura ‘Som Podem’. Des de l’any 2005 va contribuir com a independent a la formació del Bloc per Mallorca. Del 2007 al 2011 fou Defensor del Menor de les Illes Balears. I des d’aleshores ha fet d’advocat, una feina que compagina amb la de professor associat de la UIB.

Una candidatura que s’ha afegit a última hora és ‘Illes amb futur’, encapçalada per un altre madrileny establert a Mallorca, Tomás Fernández. Nascut a Madrid el 1973, va estudiar-hi arts gràfiques i comunicació.

I la quarta candidatura, que també es presenta amb força per l’equip que ha pogut aplegar, és ‘Entre Illes Podemos’: L’encapçala Lola Fernández Martín de Blas, una advocada madrilenya que havia fet carrera política al PSOE: va ser la número quatre de la llista per Badajoz en les eleccions espanyoles del 1996. Poc després deixà la militància socialista, va marxar d’Extremadura i va venir a les Illes. En el seu equip hi ha el veterà activista Miquel Mascaró, ex-militant d’Esquerra Unida, candidat a dirigir l’estructura de Podem a Mallorca. També compta amb el suport del corrent majoritari de Podem a Eivissa, on el partit ha viscut unes discussions i una divisió interna important, sobretot arran de la llengua.

Divisió a Eivissa

Una de les representants d’aquest corrent és Glòria Santiago, secretària general de Podem a Vila i que forma part de la candidatura Entre Illes Podemos – Cinc Municipis, que opta a dirigir el partit a l’illa d’Eivissa. Santiago va ser elegida en la direcció eivissenca en plena tempesta interna desencadenada per les queixes en una assemblea pel fet que un dels participants hagués parlat en català. Aquell episodi va enfrontar dos sectors de l’assemblea, en què es va arribar a proposar de votar en quina llengua havien de parlar els participants. Finalment, van decidir que cadascú parlés en la llengua que volgués, però el nom de Podem a Eivissa ha acabat essent en espanyol: Podemos Eivissa.

A part les quatre candidatures a dirigir Podem a les Illes, n’hi ha dues més de candidats a la secretaria general que es presenten sols, sense cap equip que opti a formar part de consell ciutadà: Julio Nicolás Díaz Marcos, ex-afiliat al PSIB i auxiliar de clínica; i Martín Cifre Cortés, empresari del sector de l’hoteleria. A part, hi ha una trentena de noms de candidats que es presenten individualment al consell ciutadà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any