El testimoni revelat a ‘Ciutat morta’, clau per a reobrir el cas 4-F?

  • Caldria alguna prova nova per fer-ho · Alguns dels condemnats volen que es reobri per les irregularitats comeses, al marge del possible testimoni

VilaWeb
Redacció
21.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

És veritat que hi ha un testimoni que va veure com algú llançava el test que va malferir un agent durant els aldarulls del 4-F? Ho assegurava en el documentari ‘Ciutat morta’ l’advocat Jaume Asens i ho confirmaven aquesta setmana els directors del film i la mare d’un dels condemnats, que fins i tot va dir que sabia qui l’havia tirat. És una qüestió clau en el cas: va ser la primera versió oficial i la que sempre han defensat els acusats. L’aparició d’aquest testimoni podria fer tornar a obrir el cas. Si es confirmés, desmentiria de dalt a baix la versió dels fets en què es basa la sentència condemnatòria i provaria la innocència dels condemnats.

Un dels directors de ‘Ciutat morta’, Xapo Ortega, va explicar ahir que tenien un enregistrament d’aquest testimoni, però que no l’havien volgut incloure al muntatge final perquè el fet que hi aparegués amb la cara tapada i la veu deformada podia llevar-hi credibilitat. Amb tot, va dir que arran de la repercussió que havia tingut el film valorarien si fer pública l’entrevista a aquest testimoni. 

Qui en parla al documentari és l’advocat Jaume Asens, que explica que el testimoni es posà en contacte amb la comissió de defensa del Col·legi d’Advocats i que fins i tot s’hi entrevistaren, però que el testimoniatge no va acabar de reeixir. ‘El testimoni hi és. Hi vam parlar. Però no hi havia prou pistes per a tirar-ho endavant’, deia ahir Asens a Catalunya Ràdio. 

Segons els directors del film, la fiscalia té coneixement d’aquest testimoni des de fa temps, i no ha fet res. També el coneix la mare d’un dels condemnats, Rodrigo Lanza, que fins i tot va dir que sabia qui era el qui havia tirat el test. Però Maria Huidobro insisteix que no en revelarà el nom perquè tant ella com el seu fill volen que el cas es reobri per les irregularitats comeses durant la instrucció i no pel fet que aparegui el culpable de l’atac a l’agent de la guàrdia urbana, que va quedar en coma. ‘Per mi, la reobertura no es basa en aquesta persona. En Rodrigo va ser a la presó perquè no es va investigar i es van esborrar proves; això és il·legal’, va dir ahir Huidobro durant una conferència de premsa. 

El cas és que l’aparició d’aquest testimoni podria ser clau per a reobrir el cas. La fiscalia ha dit que no en té prou amb el documentari i que calen proves noves, com ho seria justament aquest nou testimoni, que confirmaria la primera versió dels fets i desmuntaria la que va portar a la condemna dels joves. 

Però l’advocat Jaume Asens recorda que hi ha més fets que els implicats volen que s’investiguin i que també apunta la cinta. D’una banda, que un equip de BCN Neta netegés el lloc on poques hores abans havien passat els fets, cosa que va destruir proves. D’una altra, l’informe de què parlava el batlle d’aleshores, Joan Clos, segons el qual el policia havia estat ferit pel llançament d’un test des del terrat. Aquell informe no ha aparegut mai. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any