Escola Valenciana premia la Xarxa Vives d’Universitats, Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Carme Miquel

  • Els premis es lliuraran el 22 de novembre durant la 12a Nit d'Escola Valenciana

VilaWeb
ACN
28.10.2014 - 18:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Escola Valenciana guardonarà enguany el cantant Pep Gimeno ‘Botifarra’, la Xarxa Vives d’Universitats i Carme Miquel, una de les dones pioneres de l’entitat. Els premis es lliuraran durant la tradicional Nit d’Escola Valenciana, que es farà a Albal (Horta Sud) el 22 de novembre i que anirà dedicada al cant d’estil i tradicional dels Països Catalans. Els premis s’han fet públics el mateix dia que la Xarxa Vives compleix vint anys, en reconeixement a aquesta institució. En l’acte s’anunciarà oficialment la imatge i el lema de les següents Trobades d’Escoles en Valencià i es lliuren els guardons de l’entitat a persones i col·lectius que treballen per la llengua.

El lema d’aquesta dotzena edició és ‘La Nit de la cançó improvisada’ i comptarà amb estils d’improvisació del País Valencià, les Illes Balears i Catalunya i amb un dels cants més populars d’aquest estil, el ‘bertsolari’ basc.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, va dir ahir en una nota de premsa que el cant tradicional era ‘una de les maneres de transmissió de la cultura i la tradició dels pobles’ i que ‘té gran valor ja que fa temes a partir de l’actualitat dels nostres pobles, del que passa, del que ens preocupa, del que denunciem i de les nostres visions col·lectives del món’.

La Nit comptarà amb el ‘versador’ Josemi Sánchez, els cantadors Josep Aparicio ‘Apa’ i Trini Carballo; amb el glosador Mateu Matas Xurí, de Mallorca; amb Laia Pedrol, glosadora i presidenta de l’associació Cor de Carxofa, i també Maialen Lujanbio, ‘bertsolari’, la primera dona que va guanyar el Campionat de ‘bertsolariak’ d’Heuskal Herria. Tots aniran acompanyats de l’acordionista Carles Belda. Els periodistes Amàlia Garrigós i Pau Vendrell, responsables del programa radiofònic ‘El Mural’ d’Escola Valenciana, seran els encarregats de conduir l’acte.

Guardons ‘Intentant la llibertat’

Escola Valencia premia cada any tres persones o col·lectius amb els guardons ‘Intentant la llibertat’, amb disseny de l’escultor Andreu Alfaro, ja desaparegut.

Enguany, el guardó a la trajectòria individual (per a persones que treballen per la llengua en l’àmbit educatiu), es lliurarà a Carme Miquel, una de les dones pioneres d’Escola Valenciana.

El guardó a l’ús social del valencià recaurà en Pep Gimeno ‘Botifarra’, per la gran tasca de recuperació de la tradició popular cantada.

Així mateix, el guardó extraordinari (a institucions o personalitats valencianes amb un estret vincle amb la nostra cultura) serà lliurat a la Xarxa Vives d’Universitats pels vint anys de trajectòria.

Premi Internacional Linguapax 2014

El 21 de febrer d’aquest any, l’organització Linguapax Internacional, creada per la UNESCO, que es dedica a la valoració i protecció de la diversitat lingüística mundial, va anunciar que ‘volia reconèixer Escola Valenciana per l’especial promoció de l’educació multilingüe al País Valencià i pel treball en el camp de la defensa de la nostra llengua amb accions i activitats en diversos àmbits d’ús’.

El lliurament del Premi Internacional Linguapax 2014 es farà en la XII Nit d’Escola Valenciana i l’encarregat de lliurar-lo serà Fernand de Varennes, de gran renom internacional en el camp dels drets lingüístics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any