Els límits de l’estabilitat i la inestabilitat de les malalties mentals a debat en un exposició a Vic

  • L'Escola d'Art acull una mostra per trencar amb l'estigma que suposen aquestes patologies

VilaWeb
Redacció
23.10.2014 - 10:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’exposició ‘Estables? Inestables?’ pretén donar visibilitat a la lluita contra les malalties mentals a través de la fotografia i el disseny i també contra l’estigma que suposa per les persones que pateixen aquest tipus de patologies. La vigatana Sara Alonso i tres artistes més d’Osona exposen fins a final de mes una trentena de fotografies, una vintena de postals, un audiovisual i diversos objectes a la sala d’exposicions de l’Escola d’Art de Vic. En els seus treballs tracten les malalties amb ironia perquè consideren que tot i haver passat “vides molt dures”, hi ha lloc per a l’esperança. Segons Alonso, “fem servir l’humor per dir que tampoc n’hi ha per tant i que la vida continua”, afirma l’artista

La sala d’exposicions de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic acull fins a finals d’octubre l’exposició ‘Estables? Inestables?’ de quatre artistes osonencs que tenen o han tingut alguna malaltia relacionada amb la salut mental. La mostra consta d’una trentena de cartells de disseny gràfic i una vintena de fotografies que expliquen les seves vides i la lluita diària que representa.

“Qui no s’ha sentit alguna vegada com un pingüí en un desert? O una tortuga en una reunió de llebres sense poder atrapar-les mai? Els inestables som persones que transmetem l’estabilitat de les nostres emocions, actituds i pensaments. Som persones estables que expressem la inestabilitat del món i la relatem a través de les profunditats més obscures de tots i cadascun de nosaltres”. Així és com es defineix el grup d’artistes K., Mitha, Flaix Colom i Saray, que també volen sensibilitzar la població i lluitar contra l’estigma de les malalties mentals a través de l’art.

L’artista Sara Alonso ha explicat que amb l’exposició “ens riem una mica de nosaltres mateixos i de la malaltia en general”. Els artistes volen fugir de les etiquetes i des de l’humor i la ironia entenen que la societat viu en un món en què ningú s’escapa de la possibilitat de patir una mental. De fet, Alonso explica que no es veuen tan diferents d’aquelles persones que no pateixen una malaltia mental. “Cada vegada hi ha més persones que tenen depressió, ansietat,.. hi ha moltíssims casos”, explica. “Nosaltres som els especials?”, es pregunta l’artista, que acaba la frase sentenciant que ells també són “normals”.

La mostra forma part de les activitats programades a Osona per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental impulsades per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona en col·laboració amb la Universitat de Vic, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals d’osona i el Consorci Hospitalari de Vic. L’exposició també ha rebut el suport del Centre Especial de Treball Calandra.

A banda d’aquesta exposició, des d’Osona amb la Salut Mental s’han programat altres actes al voltant del dia mundial com col·loquis o debats. El proper dijous 30 d’octubre hi haurà una trobada de clubs de lectura a la biblioteca de Roda de Ter per parlar del llibre ‘La campana del vidre’ de Sylvia Plath. Durant tot el mes també es podrà veure a diferents biblioteques de la comarca una mostra documental relacionada amb els diferents trastorns mentals. Fins a finals de mes aquells que vulguin també podran participar en un concurs d’Instagram titulat ‘Fes un clic per la salut mental’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any