L’impactant discurs de Joan Maria Pou en record de Tatiana Sisquella

  • En el lliurament del Premi Nacional de Comunicació a la periodista a títol pòstum · L'acte es féu ahir al vespre

VilaWeb
ACN-Redacció
23.10.2014 - 08:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El publicista Enric Pujadas, el periodista Marc Marginedas, les televisions i ràdios associades a la Xarxa de Comunicació Local, Timeout.cat, el programa de TV3 ‘El convidat’ i els serveis informatius de Catalunya Ràdio van rebre ahir els Premis Nacionals de Comunicació 2014. A més, es va atorgar una menció d’honor a títol pòstum a la periodista Tatiana Sisquella, que es va morir al febrer, considerada pel jurat ‘un dels referents periodístics dels catalans’. El lliurament dels guardons es va fer al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

El lliurament de la menció d’honor a Tatiana Sisquella ha estat el moment més emotiu de la cerimònia. El company de Sisquella, Joan Maria Pou, també periodista, ha recollit la distinció i, amb un discurs contingut però punyent, ha assegurat que la mort de la periodista ‘l’única cosa que ha fet és accelerar l’arribada del guardó’.

Vegeu el discurs de Pou:

Convençut, doncs, que Sisquella hauria rebut tard o d’hora un Premi Nacional de Comunicació, Pou va detallar com la seva parella va conviure amb la malaltia sense abandonar la professió fins al final, demostrant un sacrifici i una força que —va dir— hauria fet ‘flipar’ aquells que l’escoltaven a la ràdio, la veien a la televisió o la llegien als diaris sense saber aquesta realitat. El record de Tatiana Sisquella va planar damunt l’acte amb diverses mencions que li dedicaren alguns dels guardonats.

El cap dels serveis informatius de Catalunya Ràdio, Francesc Cano, va recollir el Premi Nacional de Comunicació, que els ha estat concedit pel ‘compromís històric’ amb la informació ‘de qualitat a Catalunya’, en el decurs dels darrers trenta anys. Cano va destacar el ‘periodisme honest’ de l’emissora durant la seva història i va manifestar que els serveis informatius impliquen un ‘compromís de servei públic, que ens vincula amb el país i la seva gent’.

El conseller delegat de la Xarxa, Francesc Pena, juntament amb els responsables de dos mitjans locals, van sortir a recollir el premi a les ràdios i televisions de proximitat aplegades a la Xarxa. El jurat en destaca ‘la tasca d’apropar la realitat del territori català a través de la provisió de continguts de qualitat’. Pena va subratllar que aquests mitjans ‘sempre han conviscut amb la contenció pressupostària’ i va reivindicar la seva tasca informativa.

Albert Om va recollir el guardó pel programa de TV3 ‘El convidat’, del qual enguany s’emet la cinquena i darrera temporada. L’espai ha estat reconegut pel jurat pel ‘format innovador d’èxit’, que ha aconseguit ser líder d’audiència a Catalunya.

Om va definir ‘d’experiència brutal’ els anys viscuts amb aquest projecte, i va celebrar el premi: ‘Arriba en el moment just per posar el llacet a una història que només ha portat alegries.’ També va donar les gràcies a tots aquells qui havien ‘obert les portes de casa seva’.

Pel que fa a la categoria de publicitat, Enric Pujadas fou reconegut pel jurat per la seva llarga trajectòria en el món de la comunicació i la publicitat. Del publicista se’n va valorar, entre més, la ‘capacitat d’adaptar-se als nous mitjans electrònics i la seva capacitat d’anàlisi’.

Marc Marginedas va recollir el Premi Nacional tot fent una menció especial a tots els informadors i cooperants que han estat segrestats o assassinats a Síria (el país on ell mateix va ser segrestat durant sis mesos), i va lamentar que informar sobre aquestes realitats s’hagi convertit en quelcom mereixedor d’aquest tracte. Marginedas ha estat guardonat pel fet de ‘ser representant d’un tipus de periodisme compromès amb el lector i la societat, que no coneix fronteres’.

El darrer guardonat és la publicació Timeout.cat, la versió digital de la revista Time Out. El seu editor, Eduard Voltas, va recollir el guardó en nom de tot l’equip.

Els Premis Nacionals de Comunicació van ser creats l’any 1999 amb motiu dels setanta-cinc anys del naixement de la primera emissió regular de ràdio a Catalunya. L’objectiu és reconèixer les aportacions més remarcables en el camp de la comunicació a Catalunya, tant si han estat realitzades per professionals com per qualsevol entitat pública o privada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any