Artur Mas respon a Rajoy: ‘Estem preparats per votar’

  • El president de la Generalitat qüestiona la qualitat democràtica de l'estat espanyol

VilaWeb
Redacció
29.09.2014 - 19:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En el mateix moment que es reunia el Tribunal Constitucional espanyol per a suspendre la consulta del 9-N el president de la Generalitat, Artur Mas, presentava el Llibre Blanc de la Transició Nacional. I la resposta que ha donat Mas al discurs de Mariano Rajoy ha estat contundent: ‘Estem preparats per fer-ho possible. Estem preparats per fer possible allò que és necessari, el que ens ha dit el poble de Catalunya a les urnes, que és votar.’ I ha afegit: ‘Esperem a veure què passa. La Generalitat està preparada, i té la base que hem anat construint al llarg de dos anys: eleccions anticipades, majoria al parlament, majoria social mobilitzada tres anys seguits i des d’ara tota la informació solvent i de rigor perquè hi pugui haver un debat de rigor.’

Mas ha criticat la ‘velocitat supersònica’ amb què s’ha convocat la reunió del Tribunal Constitucional (TC) que ja ha admès a tràmit els recursos del govern espanyol contra la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N. Després de recordar que el Parlament va demanar la recusació del president del TC que ha convocat aquesta sessió extraordinària, Mas ha demanat que el conjunt del tribunal actuï com un ‘àrbitre de tots i no d’una part’. El president ha lamentat que el govern espanyol hagi demostrat ser ‘hostil’ contra el que està fent la majoria de Catalunya i l’ha reptat a consultar ell els catalans ja que diu que la Generalitat no pot fer-ho.

El Llibre Blanc de la Transició Nacional, de més de 1.300 pàgines, el govern assumeix la tasca feta pel CATN. Aquest organisme ha fet en un any divuit informesque en el llibre aniran acompanyats d’una síntesi, elaborada per la secretaria del consell.

Aquests informes se centren bàsicament en tres apartats: com fer la transició de comunitat autònoma a estat, quines estructures d’estat caldrà crear i com pot ser la relació de Catalunya amb Espanya, la Unió Europea i la comunitat internacional.

El CATN va ser creat amb la funció d’assessorar la Generalitat sobre les grans qüestions que tenen a veure amb el procés obert al Principat, i ha fet cinquanta-cinc reunions plenàries. Cap dels membres del consell no cobra pel fet de formar-ne part.

La setmana passada el president Mas va demanar als seus membres de continuar formant-ne part, després d’haver acabat la feina principal amb aquest ‘Llibre blanc’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any