Units en la lluita pel català a l’escola

  • Somescola, Escola Valenciana i l'Assemblea de Docents fan pinya per la mobilització del 14 de juny a Barcelona

VilaWeb
ACN – Redacció
28.05.2014 - 15:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

SomescolaEscola Valenciana i l‘Assemblea de Docents de les Illes Balears s’han unit avui per primera vegada per defensar l’ensenyament en català. El representant d’Escola Valenciana, Emili Gascó, i la de l’Assemblea, Antònia Siquier, han anunciat en un acte davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que participarien en la mobilització convocada el 14 de juny per defensar la immersió lingüística i el dret de decidir el model educatiu. ‘No són els jutges que decideixen com s’apliquen les normes pedagògiques’, ha defensat Muriel Casals, en nom de Somescola. Casals ha recordat que el tribunal ha obligat cinc centres a impartir un 25% de les classes en espanyol.

Muriel Casals també ha destacat que si els governs del País Valenicà i de les Illes Balears ‘ataquen directament allò que és de tota lògica’ al Principat judicialitzen l’escola. Ha afegit que ‘juguen amb alguns pares provocant que facin demandes no raonables i aconseguint que hi hagi jutges que dictin sentències’. Ha denunciat que ‘no són els jutges qui decideixen de quina manera s’apliquen les normes pedagògiques, sinó que ho han de fer els directors dels centres’.

També ha dit que l’escola catalana es troba ‘en perill’ i per això ha demanat a tota la comunitat catalana i a tota la societat que es mobilitzin el dia 14 de juny per defensar el dret de decidir el model educatiu català. El secretari d’Escola Valenciana, Emili Gascó, i la portaveu de l’Assemblea de Docents, Antonina Siquier, han anunciat que participaran en aquest acte.

Al seu torn, Siquier ha fet un repàs de la lluita de l’Assemblea a les Illes a favor del català a les escoles durant els darrers mesos i, en aquesta línia, ha criticat el govern del president José Ramon Bauzá perquè pretén eliminar aquest model: ‘Tenim un govern que s’ha declarat contra l’escola, un govern que té pànic a les persones amb criteri i intel·ligents i que vol que siguem uns súbdits’, ha lamentat. I ha dit també que els docents de les Illes continuaran mobilitzant-se.

Emili Gascó ha recordat que a València hi ha més de 200.000 persones que donen suport a l’escola en valencià, un fet ‘important i que no podem passar per alt’. Ha recordat que ‘la societat valenciana vol més oferta d’ensenyament en valencià’ i ha lamentat que la Generalitat Valenciana ‘no escolti la gent i faci el contrari, suprimir línies’. Per això i per les últimes incidències amb algunes famílies que no han pogut escolaritzar els seus fills en català, Escola Valenciana s’ha unit a Somescola en aquesta lluita pel català.

Les 43 entitats de la coordinadora Somescola fan una crida a protegir el nostre model d’escola contra una amenaça imminent: la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que el 2 de juny pot començar a imposar una quota lingüística del 25 % en espanyol a les aules catalanes si un sol alumne ho demana.

Somescola fa evident que falten pocs dies perquè els tribunals puguin escapçar la immersió lingüística, un model d’èxit reconegut internacionalment, a més de negar el dret de decidir el model educatiu i atemptar, doncs, contra la legislació i les competències del Parlament de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any