Jordi Savall repassa la història bèl·lica d’Europa amb el concert ‘Guerra i Pau’

  • El mestre estrena avui el repertori al Liceu abans de viatjar a 5 ciutats europees

VilaWeb
VilaWeb
ACN
24.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jordi Savall estrena avui el seu projecte ‘Guerra i Pau‘, un concert inclòs en els actes del Tricentenari de 1714 que constitueix un repàs pels conflictes bèl·lics de l’Europa dels segles XVII i XVIII a través de les seva música. El mestre Savall recorre a la música culta i tradicional d’aquells segles per recordar fets com la Guerra dels Segadors, el Tractat d’Ultrech, l’11 de setembre de 1714 o la Pau d’Aquisgrà, en una reflexió sobre la ‘cultura de guerra’ que ha imperat al continent. ‘Guerra i Pau’ s’estrena al Liceu i després girarà per Halle, Edimburg, París, Brussel·les i Lodz. L’any vinent s’editarà un llibre-disc traduït a 7 llengües, segons ha explicat Savall.

El projecte ‘Guerra i Pau (Un segle de batalles i de celebracions de la pau)’ ubica la música barroca en el seu temps, i en el context polític i social que la va propiciar. Les músiques seleccionades han protagonitzat tant moments d’enfrontament bèl·lic com treves i paus en la història europea dels segles XVIi i XVIII. L’objectiu del concert és ‘demostrar’ com al llarg dels segles el continent europeu ha viscut immers en una ‘cultura de guerra’ per intentar resoldre les seves diferències.

El concert es divideix en dues parts. La primera aborda el període comprès entre la Guerra dels Segadors (1640), amb un preludi sobre la Guerra dels Trenta Anys, i el Tractat d’Utrech (1713). La segona part s’inicia amb la batalla de capitulació de Barcelona (1714) i culmina amb la Pau d’Aquisgrà (1748), que posà fi a la Guerra de Successió d’Àustria, passant pel Decret de Nova Planta (1716), o el Tractat de Pau de Viena (1725).

Jordi Savall ha explicat que la música permet reviure de forma excepcional la història de la humanitat. ‘És a través de la música que sentim les emocions i per això és probablement l’única art que ens permet viatjar en el temps’ i de manera tan immediata, ha dit.

En aquest sentit, el propòsit del compositor i intèrpret per el concert d’avui al Liceu és ‘cantar les cançons que es cantaven en aquells moments i fer-les amb tota l’emoció que es vivia aleshores. ‘És una possibilitat que sentim unes coses que mai havíem pogut imaginar i que ens transportaran espiritualment cap aquests 300 anys passats’, ha expressat Savall.

El mestre ha adaptat el programa de cançons per fer especial referència a la història de Catalunya, i concretament al 1714, els seus precedents i les seves conseqüències. D’aquesta manera, el seu concert forma part dels actes commemoratius del Tricentenari. El comissari d’aquesta celebració, Miquel Calçada, ha agraït avui a Savall que hagi ‘adequat el programa a la realitat d’aquest any’.

Calçada ha qualificat de ‘tasca titànica’ la labor de recuperació de la música antiga que fa Jordi Savall. Ha recordat també que quan es va dissenyar la commemoració dels fets de l’11 de setembre de 1714 es va plantejar un capítol destinat a la projecció de Catalunya al món, on per Calçada, Savall té un lloc destacat. D’ell ha dit que ‘el seu prestigi és també el del país’ i que ‘ens posa a l’aparador d’una manera immillorable’.

El concert inaugural i la gira europea estaran protagonitzats per les formacions de Jordi Savall, La Capella Reial de Catalunya i Le Concerts des Nations, amb el mestre Savall a la direcció i a la viola de Gamba. Per posar en context les peces musicals, l’espectacle comptarà amb una sèrie de recitats de textos de l’època que aniran a càrrec de Manuel Forcano.

Després de l’estrena al Liceu, el concert viatjarà a Halle (Alemanya), el 14 de juny; Edimburg, el 12 d’agost; París, el 9 d’octubre; Brussel·les, el 12 de novembre; i Lodz (Polònia), el 14 de novembre. L’any vinent encara hi ha dues dates més programades, segons ha avançat Savall, i a més s’editarà un llibre-CD amb material més exhaustiu per entendre la selecció i la significació de les cançons. El llibre es publicarà en 7 idiomes, i es distribuirà per 45 països, segons ha informat el mestre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any