Procés Constituent demana el sí-sí el 9-N

  • Promou una candidatura unitària per a les eleccions al Parlament

VilaWeb
ACN
05.05.2014 - 10:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Teresa Forcades i Arcadi Oliveres han explicat avui que Procés Constituent convida ICV, EUiA i la CUP a una candidatura unitària al parlament català juntament amb els membres de moviments i col·lectius socials (vegeu ací el document de la proposta). Oliveres diu que ja n’han parlat amb els partits, malgrat el retret de la CUP. A més, la candidatura també fa una crida als desencisats del PSC i als sectors descontents d’ERC per la seva aliança amb CiU. Pel que fa a la consulta, Procés Constituent s’ha manifestat partidari del sí-sí, i ha defensat que ‘la reivindicació nacional ha de ser també social’.

Forcades i Oliveres han presentat a l’Ateneu Rebel de Barcelona la proposta estratègica per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya amb un manifest aprovat pel grup promotor i les assemblees sectorials i locals del Procés. El document pretén ‘impulsar un procés des de baix que culmini en la creació d’una candidatura unitària que tingui com a objectiu la convocatòria de l’assemblea constituent per a fer una Constitució nova per a la República catalana’.

La creació d’un bloc unitari favorable a un ‘canvi de model institucional i social’, segons ha explicat Forcades, requereix la unitat entre les diverses forces polítiques però ha matisat que no busquen una ‘uniformització’ degut a les diferències però sí una ‘unió dins la diversitat’. Oliveres ha destacat que una de les principals característiques de la candidatura és la d’articular els moviments i lluites socials, les forces polítiques, els moviments sociopolítics, col·lectius locals i persones a títol individual.

Tot i això, han puntualitzat que els candidats integrants de la candidatura no han de ser ‘polítics professionals’ sinó activistes dels moviments socials. Així doncs, han destacat que preferiblement els candidats de la llista unitària no poden haver exercit de diputats al Parlament ‘o com a màxim una legislatura’. A més, Forcades ha afegit que pel que fa a una possible aliança amb ICV, tant Camats com Herrera podrien ser candidats tot i que no en les primeres posicions degut a qüestions com la ‘no acumulació de càrrecs’.

La consulta

Procés Constituent s’ha manifestat a favor del ‘sí-sí’ a la consulta prevista per al 9 de novembre tot i que Oliveres ha advertit que ‘no s’ha de dicotomitzar la qüestió nacional i la social’. En aquest sentit, ha explicat que la reivindicació nacional i social ‘van juntes per defecte’ i que s’ha d’aprofitar ‘la sinergia de la mobilització nacional’ per aconseguir una nova constitució perquè hi hagi un projecte de ‘ruptura i justícia social’.

Eleccions Europees

Procés Constituent no s’ha mostrat partidari de cap partit per a les eleccions europees ni tampoc participaran en la campanya electoral de cap grup polític. Tot i això, han explicat que Europa és un exemple de retallades ‘intolerables que afecten la democràcia i l’economia’ i han criticat les mesures imposades per la troica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any