Rajoy demana ‘imaginació’ a Catalunya després del no del congrés a la consulta

  • Retreu a Mas la seva absència al debat del passat 8 d'abril a la cambra baixa

VilaWeb
ACN
22.04.2014 - 18:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat ‘imaginació’ a les formacions sobiranistes després del rebuig del Congrés a transferir la competència per a la convocatòria d’una consulta. ‘Els correspon a vostès dir què volen’, ha subratllat Rajoy al Senat en resposta a una pregunta del senador de CiU, Josep Lluis Cleries. Durant la seva intervenció, ha remarcat que ‘si em demanen que em salti la voluntat de les corts generals , la sobirania nacional i les sentències del Tribunal Constitucional, no puc’. A més, Rajoy ha retret l’absència del president de la Generalitat, Artur Mas, al debat del passat 8 d’abril del Congrés.

El president espanyol s’ha mostrat obert al diàleg amb Catalunya però ha considerat que és ‘molt difícil’ seure amb qui decideix convocar ‘unilateralment’ un referèndum ‘il·legal’ sense comunicar-ho al govern espanyol ni a les corts. ‘És clar que volem dialogar però no hem d’oblidar que el Tribunal Constitucional i les corts espanyoles no admeten aquest referèndum’, ha afegit.  

Mariano Rajoy ha contestat amb contundència al senador de Convergència i Unió, Josep Lluis Cleries, que li ha preguntat si no detecta l’ampli rebuig de la societat catalana a l’encaix de Catalunya dins l’Estat. Visiblement molest i amb un to més seriós del que és habitual, ha retret l’absència del president de la Generalitat, Artur Mas, al debat del 8 d’abril passat: ‘jo vaig participar [en aquell debat] perquè considerava que era un tema important però altres, aquells que el van promoure, no van trobar convenient venir a dialogar i a explicar les coses’.  

Durant la seva intervenció, Rajoy també ha dit que la seva obligació com a president del govern espanyol és defensar la ‘legalitat’ i, acte seguit, s’ha dirigit a Cleries per dir-li que  ‘com a senador també és la seva obligació’.  En aquest mateix sentit, ha insistit en què ‘no es pot transferir la competència ni tampoc es pot privar al conjunt dels espanyols a decidir el futur del seu país’. ‘Perquè no volen que decideixin sobre el seu país moltíssims espanyols’, s’ha lamentat el cap de l’executiu espanyol. ‘Dret a votar, sí, però el dret a votar es pot fer només seguint la legislació vigent’, ha conclòs.   

El president espanyol també ha retret el to i el sentit de la intervenció de Cleries assegurant que no afavoreix a l’enteniment ni a fomentar les bones relacions. Per a Rajoy, el senador de CiU ha traslladat un missatge catastrofista de les accions del govern espanyol respecte a Catalunya. És per això que s’ha defensat dient que totes les accions del govern espanyol van dirigides a generar riquesa, també a Catalunya.   

El senador de Convergència i Unió, Josep Lluis Cleries, ha iniciat la seva intervenció assegurant que ‘l’Estat espanyol mira poc cap a Catalunya’ i lamentant que no tingui en compte ‘els seus valors, projectes ni prioritats’. ‘L’única cosa que va oferir a Catalunya va ser una declaració d’amor’, ha sentenciat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any