La gralla subbaixa ja sona al Tradicionàrius

  • El nou instrument es podrà sentir aquest cap de setmana al C.A.T en les jornades 'La gralla Made in Catalunya'

VilaWeb
ACN
22.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Centre Artesà Tradicionàrius va acollir dijous la presentació formal de la gralla subbaixa, un nou instrument que amplia la família grallera acompanyant la gralla dolça i la baixa. L’instrument produeix un so semblant a les seves germanes petites, però per les seves grans dimensions ofereix un registre més greu -amb un re2 en la part més baixa de la seva tessitura- que el fa apte per funcionar com a baix acompanyant. La paternitat d’aquesta evolució grallera és del luthier Ton Munné i del professor de gralla de l’ESMUC Daniel Carbonell. La gralla subbaixa tindrà presència en les jornades ‘La gralla Made in Catalunya‘ que organitza aquest cap de setmana el festival Tradicionàrius.

La gralla subbaixa ha deixat de ser un projecte per esdevenir un nou instrument de la família de les gralles. Ho ha fet simbòlicament aquesta setmana, amb la presentació pública al Centre Artesà Tradicionàrius. L’estrena arriba després d’uns set anys de treball -discontinu- del luthier Ton Munné, i d’un any i mig de proves abans de poder-lo presentar.

Un dels primers a tocar-lo, després d’haver-ne seguit l’evolució i haver participat en les proves preliminars, és Ivó Jordà, alumne d’últim curs de Música Tracicional a l’ESMUC, i intèrpret de gralla. Jordà considera lògic que aquesta novetat arribi precisament ara, coincidint amb un moment en què, assegura, ‘la gralla està molt de moda, se sent més al carrer i formacions diverses la incorporen’.

Al seu parer la incorporació de la gralla subbaixa respon a la voluntat ‘d’avançar i fer coses modernes que obrin noves possibilitats’, que els ajuda a no quedar ‘estancats’. La possibilitat d’obrir nous horitzons amb la subbaixa arrodoneix aquest ‘moment dolç’ que viu la gralla, diu el músic, que entén que així s’està enviant un missatge a la gent ‘de reivindicació de l’instrument i de voluntat de fer les coses ben fetes, ampliant la família i les possibilitats’. El seu desig seria que la gralla arribi a ser vista ‘com un instrument més, que es pugui comparar amb l’oboè o la tenora, instruments del nostre país’.

La presentació en societat de la gralla subbaixa s’ha organitzat al C.A.T, aprofitant la celebració de les jornades dedicades als instruments propis que des de fa tres any acull el festival Tradicionàrius. Enguany, sota el nom ‘La gralla made in Catalunya’, la trobada se centra en aquesta família d’instruments.

La trobada se celebra fins diumenge, amb activitats diverses com tallers relatius a l’instrument, xerrades (‘La gralla als mitjans de comunicació’, dissabte a la tarda) i concerts de grups d’ahir i d’avui, com els joves Els Laietans, l’èxit dels quals posa de manifest el bon moment que viu la gralla, també fora del seu hàbitat natural de la cobla.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any