Rovira respon a Rajoy que és ‘inimaginable’ no fer la consulta

  • 'El 9 de novembre farem que els ciutadans tinguin una urna al davant per escollir el futur polític del país', diu la dirigent d'ERC

VilaWeb
ACN
21.01.2014 - 11:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Malgrat la negativa del president espanyol, Mariano Rajoy, a negociar la consulta, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, no s’imagina cap altre escenari que no comporti el vot dels catalans per decidir el seu futur. ‘L’escenari de no consulta és inimaginable’, ha dit durant una conferència al Fòrum Europa. ‘Quines institucions públiques, que s’anomenen democràtiques, impediran que els catalans votin?’, ha preguntat a Rajoy, l’endemà que el president espanyol va insistir en una entrevista a Antena 3 que la consulta no es faria. Rovira ha garantit que no hi haurà pla B i que el 9 de novembre els catalans podrien anar a votar. 

‘El 9 de novembre farem que els ciutadans tinguin una urna al davant per escollir el futur polític del país’, ha garantir Rovira, per qui l’única opció que hi ha damunt la taula és la consulta, que respon a la voluntat del 80% dels catalans, expressada en les eleccions del 2012. ‘Això és un mandat democràtic’, ha subratllat, i ha afegit que no hi havia ‘plans B’ perquè els ciutadans havien de poder exercir el seu dret de vot.

Mariano Rajoy va afirmar aquest dilluns que disposa d’un pla per frenar la independència de Catalunya i va garantir que, mentre ell sigui el president, no hi haurà consulta ni independència. Una situació que Rovira troba ‘inimaginable’ perquè la voluntat dels ciutadans prevaldrà sobre els vetos del govern de l’Estat.

Rovira ha centrat la conferència en la reflexió sobre com vol ERC que sigui la Catalunya independent. Un país modern en què l’estat del benestar garanteixi la igualtat d’oportunitats dels ciutadans, els interessos econòmics quedin supeditats als interessos col·lectius, els ciutadans superin la devaluació interna a què es veuen abocats per la pertinença a Espanya i en què la iniciativa privada i pública col·laborin sota el paraigües d’un sector públic ‘inversor’. Valors que els republicans faran servir per defensar el sí-sí a la consulta perquè, segons Rovira, l’única manera d’aconseguir un estat modern com el que proposen és constituir un estat independent. Per això, en opinió de la número dos d’ERC, la independència és ‘necessària’ i alhora ‘urgent’.

Durant el torn de preguntes, també ha parlat de la possible entrada d’ERC al govern o de la hipotètica coalició amb CiU per a les europees. Sobre la incorporació al govern, que el president Mas ja va descartar de forma immediata, Rovira ha reiterat que el seu partit està obert a incorporar-se a l’executiu si la defensa del dret de vot, ‘que és superior a qualsevol cosa’, obliga a crear un govern més fort per superar els entrebancs del govern espanyol. Pel que fa a les europees, ha explicat que encara es negocia la formulació de la candidatura i no ha descartat cap dels escenaris possibles, tampoc una coalició amb la federació nacionalista.

Unes dues-centes persones han seguit la conferència des de l’Hotel Palace de Barcelona, entre les quals hi havia el conseller de la presidència, Francesc Homs -que ha abandonat l’acte abans que acabés per incorporar-se a la reunió de govern–, el president d’ERC, Oriol Junqueras, i la coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any