29.11.2013 - 12:26
A les 12.19 d’aquest migdia l’emissió de Canal 9 se n’ha anat a negre. La comissió de liquidadors ha entrat a l’edifici acompanyada d’un gran dispositiu policíac i ha tancat les emssions de la televisió pública valenciana, mentre els treballadors cridaven des del plató ‘Fabra dimissió’ i ‘Açò és un cop d’estat’. D’aquesta manera el govern d’Alberto Fabra ha posat final a vint-i-quatre any de la Poc abans el jutjat d’instrucció número 1 de Paterna havia ordenat el desallotjament immediat de les instal·lacions de Ràdio Televisió Valenciana.
Poc abans el jutjat d’instrucció número 1 de Paterna havia ordenat el desallotjament immediat de les instal·lacions de Ràdio Televisió Valenciana a Burjassot. ‘Si el desallotjament de RTVV no es produeix de manera immediata i voluntària, es produirà al desallotjament de l’edifici per la força policíaca’, deia el TSJPV a través del seu compte de Twitter.
Els integrants de la comissió de liquidació de RTVV havien presentat aquesta matinada una denúncia per usurpació d’instal·lacions i coaccions. ‘La denúncia no va dirigida contra cap persona concreta. Els denunciants han demanat, com a mesura cautelar, el desallotjament de les instal·lacions al·legant que se’ls imedeix de realitzar les funcions que legalment tenen encarregades’.
Arran de l’ordre del jutge, la comissió liquidadora i la policia ha entrat a la seu de RTVV a Burjassot i ha tallat l’emissió. Abans, però, els treballadors han estat resistint i emetent en directe durant hores.
Els treballadors resisteixen
El govern valencià ha intentat tancar RTVV aquesta nit, però la resistència dels treballadors ha impedit el tancament de l’emissió de Canal 9 durant dotze hores. No han pogut evitar la desconnexió de les emissions de Ràdio 9, que s’han fet per sorpresa la mitjanit passada. La presència de la policia en les seus de l’empresa feia preveure que el tancament seria ràpid, però l’operació no havia estat ben preparada. A la porta, especialment del centre emissor de Burjassot, ràpidament s’hi concentraren treballadors, personalitats i polítics que volien entrar. Els han barrat el pas, però quan hi ha entrat un diputat la porta principal ha quedat oberta i centenars de treballadors han entrat. Començava una nit molt llarga. I al matí ha aparegut el tècnic a qui el Consell havia contractat per a tancar l’emissió, conegut amb el malnom de Paco ‘Telefunken’. Tanmateix, s’hi ha acabat negant: ‘La meua consciència em diu que no s’apague.’
La policia entrava a la nit a la seu de Ràdio 9 i també a la delegació del grup a Alacant: ocupava tots dos centres i hi impedia l’entrada dels treballadors. Abans de la una de la nit, Ràdio 9 ha estat silenciada, però Sí Ràdio, no. A partir de les tres de la matinada els treballadors han començat a rebre correus electrònics que els deien que ja no havien d’anar a treballar. Però molts han reprès l’emissió a través d’internet i també, al matí, a través de la freqüència de Sí Ràdio.
Al centre emissor de Burjassot el tècnic, acompanyat de dos policies, provava d’entrar a la sala de control per a apagar les emissions, però els membres del comitè d’empresa han ocupat l’entrada a la sala i els hi ha impedit l’accés. Els periodistes i la resta dels treballadors començaven aleshores un programa extraordinari en què han anat narrant els principals fets de la nit.
S’hi ha vist un personatge que solament s’ha indentificat dient que era ‘d’una altra empresa’: era l’encarregat, segurament tècnic, de tancar les emissions. Un periodista de Canal 9 l’ha perseguit demanant-li qui era i què volia fer fins que la policia l’ha amagat en una sala. Finalment l’han identificat. Li diuen Paco ‘Telefunken’, i a primera hora del matí ha eixit dient que es negava a tancar l’emissió.
Tot ha estat narrat en directe, i no tan sols al País Valencià: mitjans de tot arreu, entre els quals VilaWeb, reemetien el senyal. El 3/24 també l’ha reemès, cosa que ha suscitat declaracions d’afecte, primer des del plató del 9/24 i després de l’estudi 5, l’estudi gran, on polítics i personatges coneguts han anat passant a expressar la solidaritat amb RTVV.
Entre aquestes personalitats hi havia Leonardo Ramon, un dels dirigents històrics d’Unió Valenciana, que havia estat un aliat del Partit Popular. Ramon ha demanat en directe la dimissió del president de la Generalitat, dimissió reclamada també per tots els polítics de l’oposició, que tota la nit han fet costat als treballadors.
Poc abans de les cinc de la matinada el president del comitè d’empresa, Vicent Mifsud, era cridat pel cap de la policia autonòmica, que havia acudit al centre emissor de Burjassot. Volia comunicar-li la intenció de tancar la televisió. El periodista li ha respost recordant-li que no serien els treballadors que tancarien RTVV.
A les set del matí els treballadors s’han anat concentrant davant del control central del centre emissor de Burjassot per a impedir novament a la policia i als tècnics la desconnexió de l’emissió.
Els treballadors han continuat emetent fins passat migdia, quan la comissió liquidadora ha entrat amb la policia per tancar l’emissió. D’aquesta manera han posat fi a vint-i-quatre anys de ràdio televisió públiques valencianes i deixen el País Valencià sense cap televisió en català.
VÍDEO: Les últimes hores de RTVV en directe