NotÝcies

Dimartsá 26.11.2013á 19:25

AnÓlisi del llibre blanc sobre l'Esc˛cia independent

Vicent Partal parla dels aspectes mÚs destacats del document que avui ha publicat el govern escocŔs

Men?ame
 

El primer ministre escocès, Alex Salmond, i la vice-primera ministra, Nicola Sturgeon, han presentat a Glasgow 'El futur d'Escòcia', un llibre blanc en què es responen 650 preguntes concretes sobre les oportunitats que pot tenir el país si guanya el sí a la independència en el referèndum del 18 de setembre de 2014. En aquest vídeo, Vicent Partal analitza les propostes del govern escocès per al futur estat.

L'han definit com el 'pla més detallat de qualsevol nació cap a la independència', i enumera els passos que caldria seguir en el període de transició de divuit mesos entre un possible vot favorable a la independència i la declaració oficial, el 24 de març de 2016.

Alex Salmond ha repetit que una Escòcia independent romandria a la Unió Europea, i que la moneda seria la lliura esterlina, amb la supervisió del Banc d'Anglaterra. També ha recordat que el cap d'estat seria la reina d'Anglaterra.

Salmond considera el llibre blanc com 'el punt de partida de les negociacions després del vot'. En la presentació, davant més de dos centenars de periodistes, va assegurar: 'El futur d'Escòcia el decidirà el poble, és en mans dels escocesos.' Amb el document publicat ahir es vol demostrar 'la porta oberta al futur i els beneficis' que pot aportar la independència.