Els crítics del PSC decidiran ‘quan toqui’ si voten diferent del PSC al parlament

  • No volen que l'adhesió dels socialistes catalans al dret de decidir es condicioni sistemàticament a un acord amb l'estat

VilaWeb
Redacció
17.11.2013 - 16:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els representants dels corrents crítics del PSC, que han presentat una proposta de resolució pròpia sobre el dret de decidir que no ha rebut el suport majoritari del Consell Nacional del partit, han sortit de la reunió mostrant el seu respecte per la decisió. No obstant això, quan se’ls ha preguntat si acataran la proposta de la direcció cada cop que hi hagi una votació en relació a la consulta, han advertit que la decisió es debatrà i es prendrà “quan toqui” en funció del text que s’hagi de votar. La primera votació d’aquestes característiques serà el 4 de desembre. Segons han revelat, proposaven una adhesió “clara i inequívoca” al dret a decidir, sense condicionar-lo sistemàticament a l’acord amb l’estat, i ha estat aquest el punt de fricció amb la direcció.

A la sortida de la reunió, el líder d’Avancem, Joan Ignasi Elena, ha comentat davant els mitjans de comunicació que la reunió d’aquest diumenge ha servit per expressar una voluntat unànime del PSC de defensar el dret a decidir. No obstant això, ha admès que hi havia alguns matisos que els representants dels corrents crítics han intentat introduir, però la direcció, ha dit, no ha acceptat la seva “proposta de consens”.

Segons Elena, el text que ell mateix ha defensat, juntament amb Àngel Ros, és la que de manté la majoria dels electors del PSC i de la societat catalana. Els crítics proposaven, ha explicat, una adhesió “clara i inequívoca” al dret a decidir. I això passa, segons ell, perquè la posició del PSC no estigui compromesa al fet que, en cada text al què dóna suport, es faci referència a la necessitat d’arribar a un acord amb l’Estat per convocar la consulta. Aquest ha estat, segons ha revelat, el principal punt de fricció amb la direcció del partit.

Tot i dir que no s’ha sentit desautoritzat per la decisió dels consellers nacionals, Elena s’ha mostrat respectuós amb la decisió final. Però no ha volgut anticipar si aquesta marcarà el seu posicionament en futures votacions i si aquest diumenge ha quedat descartat que es trenqui la disciplina de vot del grup parlamentari socialista en futures votacions al Parlament.

Per veure-ho, ha aclarit, caldrà esperar a que es plantegin efectivament els textos sobre els quals el grup s’haurà de posicionar. En aquest sentit, ha afirmat que encara no es coneix el text que es presentarà al Parlament el proper 4 de desembre, quan està prevista la votació de la iniciativa que reclama el traspàs de competències per celebrar la consulta. “No sabem encara què es produirà”, ha dit, i ha assenyalat que, a més de respectar la votació del Consell Nacional, el partit haurà de ser conseqüent amb els plantejaments que ha defensat fins ara. “Actuarem en funció d’això”, ha declarat.

A més, Elena ha deixat clar que Avancem continuarà defensant les seves posicions. Però això, ha dit, “no és fer soroll, sinó fer política”.

La posició d’Agrupament Socialista

En una línia similar, Àngel Ros, representant d’Agrupament Socialista, ha recordat que la iniciativa que previsiblement es votarà en el ple del 4 de desembre “encara no està formulada”. La posició final del PSC es prendrà, ha dit, en el marc del grup parlamentari i tenint en compte la resolució del Consell Nacional. Així, ha dit, la decisió final es prendrà “quan toqui”. “Qualsevol persona que entra en un partit es compromet amb la disciplina d’aquest, però això no treu que s’hagi de debatre punt per punt els acords que es puguin prendre en un parlament”, ha declarat.

Amb tot, Ros ha valorat positivament el debat que s’ha produït aquest diumenge en el sí del Consell Nacional. “El més important és la unitat dels socialistes i aquesta està garantida”, ha afirmat. Segons el dirigent socialista, el fet que es pugui fer un debat “tan franc” a dintre d’un partit demostra “salut democràtica”.

“Sortim reforçats del debat. S’han marcat clarament unes diferències d’enfocament estratègic, però el PSC sempre hem gestionat una pluralitat que és el reflex de la societat catalana i això ens ha permès ser la eina bàsica d’integració”, ha conclòs Ros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any