El Tribunal d’Estrasburg atura el desallotjament del bloc ocupat de Salt

  • L'edifici, ocupat per la PAH, és propietat del 'banc dolent' · Centenars d'activistes s'hi aplegaven avui al matí per evitar el desallotjament

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.10.2013 - 08:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El desallotjament del bloc de pisos ocupat de Salt (Gironès), que havia de començar a les nou del matí, ha quedat aturat, si més no fins el 29 d’octubre, per ordre del Tribunal Europeu dels Drets Humans. A primera hora del matí, el Tribunal d’Estrasburg ha emès aquesta ordre, responent a un recurs presentat pels advocats de les famílies desnonades, que havien denunciat la deixadesa del govern espanyol a l’hora de donar una solució a les famílies afectades. Ara el govern espanyol té temps fins el 24 d’octubre per a explicar com pensa atendre aquestes famílies.

L’emoció, l’eufòria i els crits s’han desfermat entre el miler de persones vingudes d’arreu per recolzar les famílies que viuen al bloc. El tribunal sosté que fer-les fora seria una infracció d’un dret internacional com és el de l’habitatge. L’Estat té ara vuit dies per acreditar que ha adoptat mesures per garantir-lo.

Mobilització

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) havia convocat la ciutadania per plantar cara al desallotjament, i havia rebut el suport d’entitats, veïns i alguns partits polítics. Fa setmanes que es mobilitzaven tant en l’àmbit civil, com en el judicial i institucional per mirar d’evitar que fessin fora les quaranta-tres persones que viuen en el bloc des del març.

Les famílies tenen el suport dels activistes de la PAH i de centenars de simpatitzants que s’apleguen al voltant de l’edifici per impedir el desallotjament. Hi ha diputats d’ERC, d’ICV, del PSC, els tres de la CUP, i també el president del Ciemen, Carles Riera, i el president de la FAVB, Lluís Rabell, entre més.

El bloc ja va començar a omplir-se ahir a horabaixa, amb un concert solidari de Feliu Ventura, Gossos, Amparo Sánchez i Lágrimas de Sangre. Molta gent hi ha passat la nit per donar suport a les famílies. L’acció i les protestes també s’han fet ben visibles a Twitter, amb l’etiqueta #SayonaraSareb

La PAH ha reallotjat més de set-cents desnonats i ara es troba amb el primer desallotjament d’un bloc ocupat. L’ordre la va donar l’Audiència de Girona arran de la petició del propietari: la Societat de Gestió d’Actius de la Reestructuració Bancària (Sareb), coneguda per ‘banc dolent’. 

L’edifici estava buit des de feia tres anys, i del març estant formava part de l’anomenada ‘obra social’ de la PAH, que és el programa d’ocupació d’edificis en mans del banc dolent per a allotjar-hi gent desnonada. Des que el van ocupar, hi viuen quaranta-tres persones, vint-i-una de les quals menors d’edat.

‘Si la gent es queda sense casa, si els bancs rescatats amb diners públics acumulen habitatges buits, és una obligació de retornar a aquests habitatges la funció social’, diu la PAH. I insisteix: ‘En aquesta pugna, les persones que ens autorescatem, des de baix, deixarem clar que si la Sareb és nostra els seus pisos també. El bloc de Salt és nostre.’ A més, defineixen l’amenaça de desallotjament d’aquesta manera: ‘És una oportunitat d’obligar la Sareb i els còmplices polítics a convertir els habitatges en mans de la banca en un parc públic d’habitatge.’ 

A més de la via judicial i les accions civils, també s’ha mirat d’aturar el desallotjament per la via institucional. La PAH va pressionar la Generalitat perquè fes de mitjancera amb la Sareb, i finalment, divendres passat, l’Agència de l’Habitatge catalana va presentar un escrit al jutjat demanant que s’ajornés el desallotjament. Els diputats d’ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP també van signar la setmana passada una petició al conseller Ramon Espadaler perquè els mossos no executessin l’ordre de desallotjament. I ahir mateix, l’Ajuntament de Girona va votar una moció de PSC, ICV-EUiA i CUP que demanava que l’ajuntament es manifestés contra el desallotjament. Tanmateix, el vot de qualitat del batlle, Carles Puigdemont, va desfer l’empat i va impedir que la moció s’aprovés. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any