‘Comprin un mirall i veuran què és la màfia’, diu David Fernàndez a ex-directius de Caixa Penedès

  • Ricard Pagès i Manuel Troyano es neguen a parlar en la comissió parlamentària

VilaWeb
Redacció / ACN
15.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘A mi em fa vergonya i fàstic que els banquers vinguin aquí i se’ns en fotin a la cara i se’ns en riguin’, va dir ahir el diputat de la CUP David Fernàndez. Es referia a Ricard Pagès i Manuel Troyano, ex-directors generals de Caixa Penedès, que van comparèixer al parlament en la comissió d’investigació de les caixes però que es negaren a parlar-hi. ‘Veure com calla Al Capone no pot ser fèrtil. Vostès saben què vol dir ‘omertà’? Saben què és el silenci mafiós? Ho saben? Saben què és la màfia, l’associació delictiva per a interessos purament privats? Doncs comprin-se un mirall aquesta tarda, posin-s’hi al davant i veuran què és la màfia i l’omertà’, els va dir Fernàndez.

Prèviament, Pagès i Troyano havien llegit una declaració en què deien que, tot i respectar els diputats, s’emparaven en l’article 24 de la constitució espanyola que estableix el dret de no declarar en el cas que aquesta declaració pogués perjudicar el procés judicial que els concerneix.

Pagès, que va arribar a ser president de l’entitat d’estalvi, és qui llegí la declaració, i Manuel Troyano es va limitar a subscriure-la. Entre més coses, hi diuen que cal evitar ‘un judici paral·lel’ i que s’ha de mantenir la independència de poders.

Crítiques dels diputats

Els diputats de la comissió van criticar aquesta decisió i van dir que era la jornada més trista de totes les sessions de la comissió d’investigació de les caixes.

Cap dels dos directius no va respondre a cap pregunta ni a les dures crítiques dels diputats, algunes amb acusacions com ara ‘presumptes delinqüents de guant blanc’ o ‘xoriços de vestit i corbata amb l’afegit de presumptes’.

El diputats van exhaurir amb escreix el temps d’intervenció assignat. Alguns, com David Fernàndez, de la CUP, o Ferran Falcó, de CiU, van fer igualment les preguntes que tenien previstes. Fernàndez, a més, va fer una llarga pausa després de cada pregunta per deixar-los temps de respondre.

La fiscalia anticorrupció va demanar tres anys i mig de presó per a Ricard Pagès sota l’acusació d’haver-se assignat pensions milionàries irregularment. A més de Pagès i Troyano, l’acusació abastava els directius Santiago José Abella i Joan Caellas, amb una petició de tres anys pel mateix delicte d’administració deslleial. El fiscal els acusa d’haver destinat prop de trenta-dos milions d’euros als seus plans de pensions i més pòlisses.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any