A un pas de la vaga indefinida a les escoles de les Illes

  • Les bases del STEI-i, a favor de la convocatòria de vaga mentre les direccions dels sindicats negocien contra el rellotge amb la conselleria

VilaWeb
Redacció
03.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les bases del sindicat majoritari de les Illes, el STEI-i, van votar ahir a favor de fer una vaga indefinida. Així ho van decidir la majoria d’assistents a les tres assemblees de docents celebrades anit a Menorca, Mallorca i Eivissa. En aquestes assemblees, entre un seixanta i un setanta per cent dels assistents es van decantar per la vaga indefinida i es van convocar mobilitzacions i concentracions als centres a partir del dia 13, dia que començaria la vaga. En les pròximes hores els altres sindicats decidiran si s’afegeixen a aquesta covocatòria de vaga.

El debat d’ahir en les assemblees del STEI-i era entre fer una vega indefinida o fer l’anomenada ‘vaga sostinguda’ que consistiria en fer vaga dos dies de cada setmana.

Enllaçats crida a la solidaritat de la resta del país

Mentrestant el col·lectiu Enllaçats per la Llengua ha emès un comunicat en el qual demana al conjunt del país que expressi de forma oberta la seva solidaritat amb els vaguistes, no només a través de comunicats i concentracions sinó també donant suport econòmic a través dels comptes que faran públics.

Sindicats i conselleria obren negociació

Ahir també la conselleria d’Educació balear i els sindicats van acordar d’obrir un procés negociador sobre l’aplicació del decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL) als centres docents.

El document presentat per la conselleria als sindicats inclou mesures com ara obrir un procés de negociació amb sindicats per a examinar les condicions laborals, fer una oferta pública de places o constituir una mesa d’experts per a avaluar el TIL. Amb tot, la consellera Joana Maria Camps va insistir que el decret no es retiraria, però que, això sí, havien ofert als sindicats de negociar la catalogació de places, la millora de la formació dels professors o l’avaluació del sistema d’ensenyament trilingüe. 

D’una altra banda, la conselleria es va comprometre a instar l’instructor a actuar tan de pressa com pogués per resoldre els expedients disciplinaris dels tres directors i les al·legacions de les mesures cautelars. 

Vaga indefinida i gran mobilització

El sindicat majoritari, STEI, considera que la proposta de la conselleria és insuficient però també hi veu un pas ‘per a restablir el diàleg i resoldre el conflicte’, segons el secretari general, Biel Caldentey. L’obertura d’aquest procés negociador pot fer reconsiderar als sindicats la convocatòria de vaga per al començament de curs. Sigui com vulgui, ahir en l’assemblea simultània a Mallorca, Menorca i les Pitiüses, l’STEI va decidir que convocaria la vaga indefinida a partir del 13 de setembre i que si s’arribava a cap acord ja la desconvocaria.

L’STEI exigeix que es retirin els expedients dels directors de Maó. ‘La suspensió cautelar és excessiva i fora de lloc’, diu Maria Antònia Font. Explica que el professorat se sent insultat pel parlament i la consellera d’Educació. L’STEI també anuncia que ja s’han començat a constituir assemblees de centres i que a partir d’ara promouran la creació de més assembles de centre arreu. El sindicat portarà aquestes decisions a una reunió amb els altres sindicats i convocarà la comunitat educativa, les entitats cíviques i l’Obra Cultural Balear per preparar una gran manifestació aquest mes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any