FGV va adoctrinar els treballadors per a la comissió del metro de València

  • Impactant declaració de l'ex-cap de seguretat de FGV al programa 'Salvados' de La Sexta

VilaWeb
Redacció
28.04.2013 - 23:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) va convocar els treballadors el juliol del 2006 a unes reunions per preparar les compareixences a la fugaç comissió d’investigació a les Corts Valencianes sobre l’accident de metro del dia 3, que havia causat quaranta-tres morts. En una entrevista de Jordi Évole al programa ‘Salvados’, de La Sexta, el qui aleshores era cap de seguretat de FGV, Arturo Rocher, explica com funcionaven aquelles reunions i com els van adoctrinar per respondre adientment a les preguntes que els pogués fer l’oposició.

‘Em van trucar per declarar i em van dir que hi hauria reunions per comentar temes de la compareixença’, diu Rocher, que exhibeix un document de HM & Sanchis del 24 de juliol del 2006 amb el tema: ‘Reflexions per a la compareixença en la comissió d’investigació a les Corts Valencianes.’

‘Ens van inculcar la por sobre allò que poguéssim dir, per les conseqüències penals que podria tenir […]. Ens deien quines preguntes ens podrien fer a la comissió i quines respostes havíem de donar. Setanta possibles preguntes amb setanta respostes’, diu en l’entrevista.

Les reunions preparatòries es feien al despatx de Marisa Gracia, aleshores directora gerent de FGV. Era ella qui presidia la mesa.

En aquelles reunions es deixava clar que tot el que es digués allà no s’havia de saber fora. ‘Ho van dir explícitament’, diu Rocher.

Fins i tot, diu, es va assajar el to amb què s’havia de fer la declaració i les paraules a evitar. Paraules tabú, com ‘tragèdia’ i ‘deficiència’.

Aquest testimoni explica també que va desaparèixer el llibre d’avaries del comboi. ‘Deien que s’havia desintegrat. Això és impossible. Les coses no es desintegren. I van desaparèixer també les còpies que n’hi havia.’

Finalment, explica que després de la comissió hi va haver dos dinars, un dels quals una celebració. ‘Es va fer una celebració en un restaurant de Picanya on ens van convidar a tots els qui havíem comparegut. Amb un menú abundant, amb vi abundant, on s’explicaven anècdotes de les compareixences, rient.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any