El desprestigi d’Espanya creix després de l’encausament de la infanta

  • 'Gairebé totes les institucions públiques d'Espanya són corruptes', diu el New York Times

VilaWeb
Redacció
05.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La imatge d’Espanya cada vegada està més malmesa a nivell internacional. La greu crisi econòmica, social i política hi fa molt, però els casos de corrupció política i el desprestigi creixent d’institucions com la monarquia ho acaben de reblar. I així ho reflecteixen des de fa temps els principals mitjans de comunicació internacionals. Ahir mateix el The New York Times deia, en una notícia sobre l’encausament de la infanta Cristina, que ‘gairebé totes les institucions públiques a Espanya són corruptes’.

‘La citació a una filla del rei Juan Carlos d’Espanya per anar a declarar en el marc d’una investigació per determinar si el seu marit va malversar milions d’euros d’una entitat esportiva, taca la imatge de la monarquia en un moment en què els casos de corrupció han sacsejat gairebé totes les institucions públiques d’Espanya’, deia el diari nord-americà.

Mitjans de tot el món s’han fet ressò de l’encausament de Cristina de Borbó. Molts d’aquests mitjans també assenyalen que els fets han deixat afectada la monarquia espanyola, i alguns, com els italians Corriere della Sera i La Repubblica afirmen directament que la corona de Juan Carlos de Borbó trontolla i perilla.

El govern espanyol, ‘enormement preocupat’

Ahir el ministre d’Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, va demanar que l’encausament de la infanta es resolgués ràpidament perquè això afectava la imatge d’Espanya. ‘Qualsevol cosa que afecti una institució que ha estat capital en la transició espanyola i que és capital per al prestigi d’Espanya en l’exterior causa una enorme preocupació’, va declarar.

Imatge tacada

Recentment, diversos mitjans han parlat d’aspectes negatius de l’economia i la política a l’estat espanyol. La cadena nord-americana Bloomberg va publicar el reportatge ‘Els projectes zombi d’Espanya‘, en què denunciava la mena d’actuacions de desenvolupament que han portat l’estat espanyol a una crisi profunda. Marina d’Or, el Pocero de Seseña, Ciudad Jardín de Soto del Real, Golf Resort del Mar Menor, l’aeroport de Ciudad Real n’eren alguns exemples.

El Financial Times ja deia, al mes de febrer, que totes les institucions, inclosa la monarquia, presentaven ‘senyals de putrefacció‘. Fou arran de la publicació dels documents atribuïts a l’ex-tresorer del PP Luis Bárcenas sobre suposats comptes irregulars del partit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any