Onze exemples de les males pràctiques de l’Espanya zombi

  • La cadena nord-americana Bloomberg publica un reportatge amb una selecció de projectes fracassats

VilaWeb
Redacció
26.03.2013 - 17:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Marina d’Or, el Pocero de Seseña, Ciudad Jardín de Soto del Real, Golf Resort del Mar Menor, l’aeroport de Ciudad Real… són alguns exemples que la cadena nord-americana Bloomberg ha seleccionat per denunciar la mena d’actuacions de desenvolupament que han portat l’estat espanyol a una crisi profunda. Bloomberg ha titulat el reportatge ‘Els projectes zombi d’Espanya‘.

La bombolla esclata

Segons Bloomberg, els bancs espanyols van desendollant les grans constructores que s’han mantingut actives aquests darrers cinc anys. Els retiren el finançament obligats per la política del govern espanyol d’acumular provisions a fi de superar les proves de resistència.

Desocupació creixent

En aquest apartat, la cadena pronostica que l’augment de la desocupació a l’estat espanyol pot ser encara més fort per la saturació financera de les grans constructores. L’economista Raj Badiani apunta a una desocupació del 27% i una davallada encara més forta –fins al 50%– del preu de l’habitatge.

Marina d’Or

Més de la meitat dels seixanta-set mil constructors de l’estat espanyol poden incloure’s en la categoria de ‘zombis’, segons Bloomberg. La cadena diu que tenen responsabilitats que excedeixen els seus actius i que els ingressos tan sols poden finançar els interessos dels préstecs acumulats. En posa un exemple: Marina d’Or.

Un problema monumental

L’estat espanyol va construir 675.000 habitatges l’any entre el 1997 i el 2006. Més que França, Alemanya i el Regne Units junts. El govern espanyol calcula que hi ha uns 700.000 habitatges nous per vendre, més de la meitat dels quals són a la costa.

Bloomberg desglossa cadascun dels exemples que ha seleccionat amb una descripció de les males pràctiques que han portat l’estat espanyol a la profunda crisi actual.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any