Cop de la justícia europea a la llei espanyola sobre desnonaments

  • Una sentència del Tribunal de Justícia de la UE troba abusiva la normativa espanyola

VilaWeb
Redacció
14.03.2013 - 10:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea considera abusiva la llei espanyola sobre els desnonaments, que fa que ara les famílies que no poden pagar una hipoteca perdin l’habitatge i restin amb el deute pendent. El tribunal diu que això vulnera els drets dels consumidors que protegeix la directiva comunitària. Tots els magistrats hauran de tenir en compte aquesta sentència d’ara endavant. Espanya no té l’obligació de canviar la llei per això, però el govern espanyol esperava a saber què deia la sentència per enllestir el projecte de llei sobre desnonaments que tramita al congrés.

L’abús

La legislació espanyola no permet d’aturar un desnonament invocant clàusules abusives en les hipoteques, sinó que aquesta qüestió s’ha de tractar en un altre judici  una vegada executada l’expulsió.

La sentència del Tribunal de Luxemburg respon a una qüestió presentada pel jutjat mercantil de Barcelona, que ha de dirimir una denúncia contra CatalunyaCaixa presentada per un ciutadà, expulsat de l’habitatge que ocupava el gener del 2011 per impagament de la hipoteca.

El ciutadà sol·licita que es declari nul·la una de les clàusules del préstec hipotecari i que, en conseqüència, el procediment judicial d’execució hipotecària sigui considerat també nul.

Segons l’advocat Josep Jover, la sentència del tribunal de justícia de la UE afectarà gairebé un 90% dels casos de desnonament.

‘Es podrien aturar la majoria de desnonaments’

‘És un cop contra el PP i PSOE, que han mantingut una política absolutament contrària a la ciutadania i els consumidors’, diu Jover a VilaWeb. ‘Ara hauran de canviar la llei. Això obre la via a suspendre tots els procediments per analitzar si hi ha hagut clàusules abusives. Són el 85% dels desnonaments o el 90%. Vol dir que es podran aturar la majoria, si els advocats ho al·leguen i els jutges ho estimen. Però els jutges ho miraran d’ofici sota la seva responsabilitat.’ 

Sobre què hauran de fer els jutges, Jover diu: ‘Ara els jutges hauran d’analitzar les clàusules abusives, cosa que fins ara la llei no permetia. Ara els jutges podran entrar-hi. Podran aturar aquells desnonaments dels consumidors (persones físiques) en què creguin que hi ha hagut una actuació abusiva per part de bancs i caixes.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any