Rajoy, convençut que podrà mantenir Catalunya dins d’Espanya

  • Diu que 'una immensa majoria' de catalans vol 'continuar essent espanyola'

VilaWeb
ACN
12.02.2013 - 11:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s’ha mostrat convençut que podrà mantenir Catalunya dins d’Espanya amb el model constitucional actual. ‘Sí, no es preocupi, que sí’, ha respost en una conferència a Madrid quan ha estat preguntat per aquesta qüestió per l’editor de la secció d’Amèrica de The Economist, Michael Reid. Rajoy ha assegurat que ‘una immensa majoria’ dels catalans volia ‘continuar essent espanyola’ i ha emplaçat les formacions que vulguin apostar pel dret de decidir que provin d’impulsar una reforma de la constitució espanyola a través del congrés. També ha dit a Artur Mas que no li podia demanar en cap cas que incompleixi la llei.

Rajoy ha fet aquestes manifestacions en el marc de la jornada ‘Spain Summit. Beyond Austerity: Getting back to growth’ que ha organitzat el rotatiu britànic, on ha defensat les mesures impulsades per l’executiu espanyol per a la consolidació fiscal i ‘fixar les bases del creixement’.

Una de les preguntes que li ha adreçat el seu interlocutor ha estat sobre la necessitat de reformar la constitució espanyola. Rajoy ha dit que estava disposat a qualsevol reforma, però sempre d’acord amb el consens, el moment oportú i identificant-ne un objectiu clar.  

Segons Rajoy, són requisits que no es compleixen, i ho demostra el fet que hi ha sectors que volen reformar la constitució per recentralitzar l’estat, altres per un model federal, i altres per establir el dret dels pobles a decidir i l’autodeterminació. La seva aposta, ha dit, és mantenir un model ‘aprovat entre tots i que ha funcionat raonablement bé’, al seu parer.  

En aquest context, i preguntat explícitament per Catalunya, Rajoy s’ha mostrat convençut que podrà mantenir Catalunya dins de l’estat sense necessitat de modificar el model actual. ‘No es preocupi, que sí’ ha respost, i ha afegit que l’estat espanyol era ‘el país d’Europa que porta més temps vivint junts’.  

Segons Rajoy, malgrat les ‘dificultats i problemes’ de la història d’Espanya, ‘una de les millors etapes ha estat la dels últims 30 anys’, on ‘Espanya ha fet un salt endavant colossal’. Com a exemple, ha dit que el 1995 treballaven 12,5 milions de persones a l’estat, i avui, tot i la crisi, n’eren 17 milions. 

‘Amb Catalunya ens uneix tot’

‘Amb Catalunya ens uneix tot’, ha dit Rajoy: ‘Ens uneixen segles d’història, relacions comercials, relacions personals, la quantitat de catalans que han vingut a viure a altres zones d’Espanya i la quantitat de gallecs, extremenys i andalusos que han anat a viure allà’, a més ‘del que hem fet els últims anys, com el procés d’integració europea’.  

També creu que ‘la immensa majoria dels catalans’ vol continuar com ara. ‘Jo no veig perquè es vol privar als ciutadans de Catalunya d’Espanya’ quan ‘la majoria dels ciutadans de Catalunya no volen que se’ls privi de la seva condició d’espanyols’, ha dit. I ha afegit que en tot cas s’havia de complir la legislació espanyola:’Espanya té les seves lleis, regles de joc, la Constitució’, i ‘si algú vol canviar la constitució i l’article que parla de la sobirania nacional ho pot fer, però respectant les lleis i amb els procediments de les lleis’, i amb ‘els vots suficients per aconseguir-ho’.  

Cita amb Mas

Tot i que encara no s’ha fet pública cap data, Rajoy ha anunciat que aviat es reuniria amb el president de la Generalitat, Artur Mas. Ha dit que estaria obert ‘al diàleg i escoltar tothom’, però que ningú no li podia demanar que incomplís la llei. ‘De cap manera no se’m pot demanar que incompleixi la llei perquè no ho faré’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any