Rajoy hauria rebut 322.000 euros en negre en dotze anys, segons El País

  • El diari madrileny publica 'tots els papers de Bárcenas'

VilaWeb
Redacció
03.02.2013 - 09:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’endemà de la compareixença púbica del president del govern espanyol i del Partit Popular, Mariano Rajoy, per a negar que hagués rebut o repartit mai diners en negre, noves informacions publicades per El País diuen el contrari. El diari madrileny, tal com va començar a anunciar poc després de la intervenció de Rajoy d’ahir, publica avui íntegrament els papers comptables (amb cercador inclòs) atribuïts a l’ex-tresorer popular Luis Bárcenas, que inclouen el pagament de 322.000 euros en negre al president espanyol en dotze anys.

En concret, El País publica avui nou pàgines més de taules comptables, que cobreixen presumptament vint anys de comptes irregulars del PP, del 1990 al 2008, quan María Dolores de Cospedal va accedir a la secretaria general de la formació i va expulsar Bárcenas. En aquests papers, Rajoy apareix en trenta-cinc apunts i hauria rebut 322.000 euros en diner negre al llarg de dotze anys, 33.000 dels quals en concepte de corbates i vestits. ‘Mariano Rajoy, que va negar ahir haver rebut mai diner en negre, és la persona que apareix més vegades en la comptabilitat manuscrita de l’ex-tresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, com a destinatari de les sortides de caixa’, diu el diari.

Els documents manuscrits també mostren pagaments regulars de milers d’euros, des del 1997, a alguns alts dirigents més del partit com Francisco Álvarez-Cascos (321.000 euros), Javier Arenas (225.000 euros), Rodrigo Rato (216.000 euros), Federico Trillo (185.000 euros), Jaime Mayor Oreja (181.000 euros) i Ángel Acebes (107.000 euros).

Al 2002, explica El País, comencen a aparèixer noms d’empresaris que haurien contribuït amb donacions a engrossir els comptes del partit. Algunes superaven els 60.000 euros, incomplint així el límit permès en la llei de finançament de partits: ‘En el capítol d’entrada, les llistes registren donatius d’empreses o empresaris, la majoria dels quals van vulnerar la legislació vigent sobre finançament de partits polítics del 1987.’ Quatre anys després, apareixen als suposats quaderns de Bárcenas noms de corporacions empresarials com Villar Mir (530.000 euros), Mercadona (240.000 euros) i Fomento de Construcciones y Contratas (per valor de 165.000 euros).

Notícies relacionades:

Una enquesta del Periódico augura que el PP perdria més de 50 escons i IU i UPyD pujarien significativament

Rajoy no esvaeix les sospites

Un miler de persones protesten contra la corrupció política davant la seu del PP a Barcelona

Més de set-centes mil signatures exigeixen la dimissió de Rajoy i la cúpula del PP

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any