Cuba celebra el 160è aniversari del naixement de José Martí

  • L'heroi independentista cubà era d'origen valencià

VilaWeb
Redacció
28.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els catalans, o fills o néts de catalans, de Cuba participaren activament en les tres guerres de l’illa, iniciades el 1868 i que van dur, el 1898, a la independència. El més primerenc és Ramon Pintó (Barcelona 1805-l’Havana 1855), president de la Junta Revolucionària de l’Havana. El 1855 fou detingut per les autoritats espanyoles, que el van executar al garrot. També hi ha Bartomeu Masó (1830-1907), elegit el 1897 primer president de la república de Cuba, la qual va tenir tres presidents més i un primer ministre d’origen català. Però entre Pintó i Masó cal destacar José Martí, de qui avui se celebra a Cuba el 160è aniversari del naixement.

Josep Martí i Pérez va néixer a l’Havana el 27 de gener de 1863, fill del valencià Marià Martí i de la canària Leonor Pérez. Tot i que de 1857 a 1859 tota la família va estar-se a la ciutat de València, Martí va passar tota la vida a Cuba, on a setze anys es va començar a implicar en la lluita política i contra el domini espanyol. Va sofrir la repressió de les autoritats i va viure una temporada als EUA, on el 1892 impulsà el Partit Revolucionari Cubà. Martí esdevingué referent intel·lectual de la lluita independentista, per mitjà de la publicació de llibres, articles i poemes sobre la causa. Però també es va destacar com a home d’acció, preparant l’anomenada guerra de la Independència del 1895, en què va caure en combat el 19 de maig de 1895.

Considerat un dels herois de la independència de Cuba, és recordat amb tota mena de monuments i avingudes a l’illa, i especialment amb l’aeroport internacional de l’Havana, que porta el seu nom.

De València o d’Alzira?

El pare de Josep Martí, Marià Martí Navarro, va néixer el 31 d’octubre de 1815 a la ciutat de València. De fet, consta com a batejat a l’església de Sant Llorenç de València. Tot i això, hi ha molts historiadors que consideren que les arrels de la família no eren a la capital, sinó a Alzira (Ribera). Sigui com sigui, ni l’una ciutat ni l’altra no semblen interessades, ara com ara, a dedicar cap carrer ni espai públic a la família Martí. Sols l’Associació Valenciana d’Amistat amb Cuba va col·locar una placa commemorativa a la casa al centre de València on la família Martí s’havia establer del 1857 al 1859.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any