La moció pel canvi de nom de la Rovira i Virgili tira endavant gràcies al PSC de Tarragona

  • Vota a favor de la moció presentada pel PP

VilaWeb
ACN
18.01.2013 - 16:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Tarragona ha aprovat la moció presentada pel PP que insta a canviar el nom de la Universitat Rovira i Virgili (URV) per Universitat de Tarragona. La proposta popular ha tirat endavant amb 17 vots favorables (PSC i PP), el vot en contra d’ICV i l’abstenció del grup municipal de CiU. La moció d’Alejandro Fernàndez, que s’ha debatut durant més de 40 minuts, ha inclòs finalment una esmena del grup socialista per demanar de nou, un millor finançament per a la Universitat. L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha justificat el vot favorable admetent que farà “seguidisme del que calgui” per defensar el nom i la marca de la ciutat sempre que estigui associada a fets positius.

El consistori de Tarragona ha debatut aquest divendres al migdia en sessió plenària el canvi de nom de la universitat pública del territori, un tema que des de que va ser presentat per Alejandro Fernàndez fa unes setmanes ha aixecat malestar en el propi el sector universitari i opinions per tots els gustos entre alumnes, veïns i polítics de les ciutats on la URV hi té seu.

Conegut el “sí” del PP i del PSC, faltava descobrir però el posicionament dels convergents. En aquest sentit, la portaveu del grup municipal de CiU, Victòria Forns, ha lamentat que una qüestió únicament nominativa sigui motiu de debat en el plenari tarragoní. Forns ha al·legat que aquest “no és un debat que estigui al carrer ni en si del col·lectiu universitari”.

La líder convergent a Tarragona ha dit que “el que realment perilla és la seva supervivència i excel·lència” a causa de l’incompliment “reiterat i sistemàtic” per part de l’Estat de retallar el pressupost en matèria universitària. “No es pot seguir ofegant a la Universitat Rovira i Virgili pública “, ha dit la dirigent convergent.

Forns ha detallat que el canvi de nom és un “problema artificial” i ha instat a Fernàndez a treballar per aconseguir més capitalitat de Tarragona quan l’Estat pagui el que falta del Mercat Central, potenciï les obres del l’A-27 o el desdoblament de la N-340. Tot i la contundència amb la que ha criticat la moció dels populars, el grup municipal de CiU s’ha abstingut.

Finalment, la portaveu del grup municipal d’ICV, Arga Sentís, ha defensat l’actual nom de la Universitat i ha dit que és la política de CiU i PP la que “obliga” de forma constant “a fer menys”. “No ens ha de donar lliçons de tarragonisme i menys utilitzar la URV de forma “cínica i prepotent”, ha conclòs Sentís.

Missatge de capitalitat i marca de ciutat

Durant la presentació de la moció, Alejandro Fernàndez ha al·legat un cop més la necessitat de “fer pinya i tenir unitat” a Tarragona per instar al canvi de nom. El portaveu del grup municipal -qui ha admès que dubta que la moció tingui més recorregut després de l’aprovació d’avui divendres- ha insistit que el canvi reforçaria la capitalitat i el valor de marca de la ciutat. “Cal tenir unitat aquí ja que així estem enviant un missatge comú”, ha afegit.

El líder del PP ha argumentat que el nom prové d’una decisió “injusta” presa l’any 1991 pel Parlament i acatada pels polítics tarragonins del moment. De fet, ja hi va haver controvèrsia pel nom quan es va fundar la URV. “Som l’única demarcació on no consta el nom de la ciutat on es troba la universitat”, ha insistit també aquest divendres. “Cal una tornada a la normalitat i potenciar la marca ‘Tarragona’ i posar fi a aquest greuge comparatiu amb la resta de demarcacions”, ha afegit.

Com va anunciar fa unes setmanes, Fernández ha afirmat que l”‘error històric” es va cometre l’any 1991 en consentir que imperés el model del centralisme barceloní i s’acabés “arraconant” el nom de Tarragona. Des del PP s’ha insistit que no es qüestiona la figura de Rovira i Virgili, que “aquest no és debat”, i que la qüestió radica en recuperar el nom de ‘Tarragona’ en la nominació de la universitat.

Dimissió del regidor socialista Antonio Rodríguez

El plenari d’aquest divendres ha servit també per donar compte de la dimissió del regidor d’Espais Públics, Antonio Rodríguez, imputat per un cas d’immigració il·legal. El consistori traslladarà aquesta dimissió a la Junta Electoral Central i s’iniciaran els tràmits perquè ocupi el seu lloc Ivana Martínez. L’alcalde Ballesteros assumirà, temporalment, la regidoria deixada per Rodríguez.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any