El retorn de TV3 al País Valencià és imminent

  • Després de la sentència del TSJ d'ahir, els socis d'ACPV poden aprovar de reobrir els repetidors la setmana vinent

VilaWeb
Pere Cardús i Cardellach
16.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Superior de Justícia valencià va emetre ahir la tercera sentència sobre els recursos presentats per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) pels expedients sancionadors del govern de Camps contra l’emissió de TV3 (sentència, en pdf). La sentència és favorable a l’entitat i es remet a la resolució del Tribunal Suprem que assegurava que el consell no era competent per a sancionar sobre aquesta qüestió. Per aclarir l’estat dels processos, les conseqüències que tenen les sentències i les possibilitats de tornar a veure TV3 al País Valencià, hem preparat una guia amb les respostes a les preguntes més habituals.

—Quin és l’estat dels processos judicials entre govern valencià i ACPV?

Hi ha tres processos judicials paral·lels corresponents als tres expedients sancionadors oberts i executats pel govern valencià contra Acció Cultural per les emissions de TV3. Els processos judicials són conseqüència dels recursos presentats per l’entitat. Els dos primers van ser resolts a favor del consell pel Tribunal Superior de Justícia valencià. ACPV hi va interposar recurs al Suprem espanyol. Un va ser resolt a favor de l’entitat i de l’altre encara no n’hi ha resolució. El TSJ ha resolt el tercer procés aquesta setmana, a favor d’ACPV, com una conseqüència de la sentència del Suprem del mes passat. Per tant, hi ha dos processos resolts a favor d’ACPV i un que encara és viu al Suprem, recorregut per l’entitat.

—Quines conseqüències tenen les resolucions judicials sobre l’emissió de TV3?

Les dues sentències anul·len l’expedient sancionador del consell perquè consideren que no té competències per multar ACPV pel fet d’haver emès senyal de TV3 per les freqüències que són de titularitat del govern espanyol. Les sentències obliguen a retornar els diners de la multa. ACPV encara no havia pagat les tres sancions i no és clar si haurà de pagar la quantitat que li mancava abans de la resolució de l’últim procés encara obert.

L’entitat no ha incorporat la previsió de la recuperació de les multes en els comptes d’enguany perquè res no fa preveure que el consell retorni els diners en el termini de dos mesos marcat pel Suprem. La sentència denega la competència al govern valencià per multar l’entitat per aquesta qüestió i commina el poder legislatiu a cobrir legalment una situació no resolta per la seva sentència.

—De què depèn que es torni a veure TV3 al País Valencià?

L’emissió de TV3 tornarà al País Valencià si ACPV decideix de reobrir els repetidors o si els governs català i valencià arriben a un acord de reciprocitat. La primera opció es resoldrà la setmana vinent, després del procés de votacions obert a l’entitat per decidir si s’arrisca a una hipotètica sanció del govern espanyol, al qual el Suprem reconeix la competència sancionadora. La reciprocitat ha estat un objectiu recurrent, però que mai no s’ha arribat a resoldre seriosament.

Els ritmes de totes dues opcions són ben diferents. ACPV pot reobrir els repetidors en tan sols quatre dies si ho decideixen els socis de l’entitat. La reciprocitat no té cap horitzó temporal i no es veu pas una voluntat política clara de tancar un acord que la permeti. D’entrada, el govern valencià només hi ha posat condicions, com ara que TV3 no faci servir el terme ‘País Valencià’ i parli de ‘Comunitat Valenciana’.

—Quin és l’estat del debat a ACPV sobre la reobertura de repetidors?

Quan es va anunciar la sentència del Suprem espanyol a mitjan desembre, la junta directiva de l’entitat es va reunir i va decidir que, com que l’abast i les conseqüències de la decisió de reobrir dels repetidors eren molt importants, calia consultar els socis. La junta es va expressar unànimement a favor de reemetre el senyal i va obrir un període de votacions entre els socis. Aquest terme es va tancar dimecres passat, dia 9 de gener, i se’n va obrir un per consultar telefònicament els qui no tenien correu electrònic. Aquest segon període s’acabarà demà passat i els responsables de l’entitat anunciaran el resultat de la consulta el cap de setmana o a començament de la vinent.

El debat té dos arguments principals a favor i contra de reobrir els repetidors: les possibles sancions del govern espanyol deixarien l’entitat en una situació econòmica quasi inviable; però l’entitat considera que té el deure de complir la funció de moviment de defensa dels drets civils i, doncs, assumir les conseqüències de transgredir la legalitat en favor de reivindicacions justes i legítimes com aquesta.  

—Hi té res a dir TV3?

D’entrada no. La reactivació de repetidors del País Valencià és potestat d’ACPV, que n’és la propietària. La situació seria la mateixa que abans de començar la persecució del govern de Francisco Camps contra l’entitat: els repetidors d’ACPV han de fer arribar a tot el territori el senyal de tots els canals de Televisió de Catalunya.

—Què pot fer ara el govern valencià?

Legalment no té cap potestat de sancionar ACPV per l’emissió de TV3 a través de les freqüències del múltiplex de TDT que no utilitza el govern espanyol. Políticament, pot pressionar el govern espanyol perquè ho eviti amb noves sancions. L’entitat es demanava ahir en un comunicat si el govern de Camps era conscient de la incorrecció que cometia amb els seus expedients. Segons ACPV, la sospita és que darrere aquesta operació de persecució hi ha la voluntat de liquidar-la i que les sentències definitives beneficiïn una entitat morta.

—Quin és l’estat de la xarxa de repetidors?

Els repetidors de telecomunicacions han passat dos anys tancats, però es mantenen en bon estat. Els responsables d’ACPV consideren que no hi haurà dificultats per tornar a emetre. En tres o quatre dies es poden reengegar tots. Sigui com sigui, fins que no es reactivin no es podrà assegurar que tot funciona al cent per cent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any