Resposta massiva al carrer contra les retallades

  • Centenars de milers de manifestants es manifesten en les principals ciutats del país el dia de vaga general per protestar contra les retallades

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.11.2012 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de manifestants han sortit al carrer avui al vespre en diverses ciutats del país per protestar contra les retallades en serveis socials. Les manifestacions més concorregudes han estat les de Barcelona i València. Però hi ha hagut mobilitzacions en moltes altres ciutats del país, com Gandia, Palma, Sant Cugat, Girona, Sagunt, Mataró, Granollers, Tàrrega, Vinaròs, Dénia, Sabadell, Ciutadella, Eivissa, entre més. Podeu veure la llista de totes les manifestacions.

A la manfestació de Barcelona, la més multitudinària, hi ha hagut dos recorreguts diferents: el que ha seguit la manifestació convocada pels sindicats majoritaris, CCOO, UGT, la Intersindical i la USOC, que ha sortit de la plaça de Catalunya que i ha avançat pel passeig de Gràcia cap amunt, en direcció a la Diagonal; i la manifestació dels sindicats alternatius, com la CGT, ha sortit de Jardinets de Gràcia cap avall, pel carrer Bruc.

Però en la manifestació dels sindicats majoritaris la capçalera no ha pogut avançar, i els representants sindicals han acabat fent els parlaments des d’un escenari en la confluència del passeig de Gràcia amb el carrer Aragó.

Els convocants han decidit, poc després de dos quarts de set, llegir el manifest de denúncia contra les retallades que, tal com destaquen, fan perillar el model social europeu. La manifestació, convocada pels sindicats a escala europea, està encapçalada amb el lema ‘Tenim solucions! Que no ens prenguin el futur!’. Amb tot, hi ha més pancartes que reuneixen col·lectius en denúncia dels ajustos a l’àmbit sanitari, educatiu i dels serveis socials.

A València, desenes de milers de manifestants -350.000 segons els sindicats i 30.000 segons la policia local- han sortit al carrer per expressar el seu rebuig a la política d’austeritat dels governs que porten, segons els sindicats, a ‘més desocupació, més retallades, més empobriment, menys protecció social’. La pancarta principal de la manifestació resava: ‘Ens deixen sense futur. Hi ha culpables. Hi ha solucions.’

La marxa ha sortit puntual, a dos quarts de set, de la plaça de Sant Agustí i ha continuat pel carrer Xàtiva, Colom i la Porta de la Mar, i a continuació s’ha desplaçat cap al passeig de l’Alameda per acabar-se a la Pèrgola on hi havia un escenari perquè els caps sindicals fessin els parlaments i la lectura del manifest.

A Palma, la manifestació ha estat doble: una de convocada per USO, STEI-i, UGT i CCOO i una altra de convocada per CGT. La primera ha reunit unes quaranta mil persones, mentre que la segona n’ha congregat deu mil, segons les estimacions de la delegació del govern espanyol. En canvi, segons els sindicats convocants, la primera ha tingut una assistència de seixanta mil manifestants.

Seguiment massiu a la indústria, al petit comerç i al transport, segons els sindicats

Les primeres hores de la segona vaga general de l’any contra la política d’austeritat convocada pels tots els sindicats del país es valoren pel seguiment dels torns de nit de les empreses i les indústries principals que, segons els sindicats, ha estat una aturada massiva. Un altre indicador de l’èxit de la vaga és el compliment dels serveis mínims que, en el cas dels transports, s’estan complint sense incidències destacables.

El secretari general de CC OO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha assegurat que ‘és evident el seguiment massiu de la vaga als polígons industrials, al petit comerç i als serveis de transport i recollida d’escombraries. La mateixa valoració es fa des d’UGT de Catalunya, Intersindical Valenciana i CC OO del País Valencià, que consideren que el seguiment de la vaga en aquests sectors està essent molt gran.

Per exemple, els Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana han xifrat en un 95% el seguiment dels seus treballadors a la vaga a València i un 88% a Alacant i ha explicat que es compleixen els serveis mínims, que són un 25% dels trens i tramvies habituals.

El Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya ha informat que els serveis mínims previstos al transport públic s’estan complint amb algun incident aïllat a les línies de Renfe i de FGC per l’acció de piquets que han tallat les vies temporalment.

Els Bombers de la Generalitat han fet sortides per una seixantena d’incidències repartides pel territori i, especialment, a l’àrea metropolitana de Barcelona, com ara cremes de neumàtics i de contenidors. De fet, diverses carreteres estan tallades a causa de l’acció dels piquets, com ara l’antiga N-2 a l’alçada de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) i la C-66 a Celrà (Gironès). On també hi ha hagut problemes, per la crema de neumàtics, ha estat a dues línies del servei de Rodalies. Des de TMB, s’informa d’accions vandàliques contra una desena llarga d’autobusos.

Mercabarna, paral·litzat pels piquets

L’activitat frenètica habitual de Mercabarna és avui inexistent per l’acció dels piquets que en bloquen l’accés sense que s’hagin registrat incidents greus. Uns dos-cents vaguistes estan instal·lats des d’ahir a les deu del vespre a l’accés de les instal·lacions del mercat majorista i impedeixen que els camions entrin o surtin del recinte.

El consum elèctric és un 11,4% inferior respecte una jornada normal

La directora general de Política Interior del govern espanyol, Cristina Díaz, ha informat a les vuit del matí que el consum elèctric de les primeres hores de la vaga general ha caigut un 11,4% respecte una jornada normal. El consum ha estat del 88,6% i, per tant, el descens és menor que en la darrera convocatòria, quan va caure un 15,4%.

A més de les manifestacions d’aquesta tarda de les principals poblacions -s’espera que les de Barcelona i de València siguin les més nombroses-, hi ha desenes de mobilitzacions, organitzades pels sindicats, a tot el país. Heus-ne ací la llista sencera:

Principat

Mataró. 11.00. Plaça Santana
Granollers. 11.00. Plaça de la Corona
Manresa. 11.30. Plaça Onze de Setembre
El Vendrell. 12.00. C/ Doctor Robert
Reus. 12.00. Plaça Mercadal
Vic. 12.00. RENFE
Sabadell. 12.00. Eix Macià Corte Inglés
Vilanova i la Geltrú. 17.00. Plaça de la Vila (UGT i CCOO) i Francesc Macià amb Doctor Zamenhof (CGT i Assemblea pels Drets Socials)
Vilafranca del Penedès. 17.00. Plaça de la Vila
Igualada. 17.30. Mercat de la Masuca
Lleida. 17.30. Plaça Ricard Viñes
Barcelona. 18.00 Plaça de Catalunya
Girona. 18.00. Passeig de la Devesa
Tarragona. 18.00. Ajuntament
Terrassa. 18.00. Plaça de Catalunya-Ca n’Anglada
Sabadell. 18.00. Concentració Ajuntament
Tortosa. 18.00. Plaça Carrilet

País Valencià
Port de Sagunt. 10.00. Centre de Salut
Burjassot. 10.30. Plaça Ajuntament
Dénia. 11.00. Plaça dels Autobusos
Alzira. 11.00. Plaça Major
Vinaròs. 11.00. Plaça Ajuntament
Torrevella. 12.00. Porta Ajuntament
Oriola. 12.00. Glorieta
Silla. 12.00. Par l’Alteró
Ibi. 12.00. Plaça de la Palla
Torrent. 12.00. Plaça Ajuntament
Xàtiva. 12.00. Plaça Ajuntament
Elx. 12.00. Plaça de l’Algeps.
Gandia. 12.00. Hospital Francesc de Borja
Benidorm. 12.00. Plaça Triangular
Elda. 12.00. Estació d’autobusos
València. 18.30. Plaça Sant Agustí
Alacant. 18.30. RENFE
Castelló. 18.30. Plaça Maria Agustina
Alcoi. 18.30. Plaça Al Azraq

Illes Balears

Ciutadella. 12.00. Plaça de les Palmeres
Eivissa. 18.00. Passeig Vara de Rei
Palma. 18.00. Plaça d’Espanya
Maó. 19.00. S’esplanada

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any