Què diuen els empresaris sobre la independència?

  • Cop d'ull a les posicions que defensen · Mas els demana que no s'espantin ni obstrueixin el procés

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat als empresaris que no s’espantessin i que no obstruïssin la marxa cap a l’estat propi.

En un dinar organitzat per Barcelona Tribuna, Mas va demanar a un centenar d’autoritats i d’empresaris de fer pinya i de no espantar-se: ‘Si ens espantem gaire, i veuen que ens espantem, ens tornaran a prendre la mida i no ens anirà bé.’ Mas també va demanar que entenguessin el canvi de mentalitat que hi ha: ‘No cal significar-se gaire, n’hi ha prou de no anar-hi contra.’

Uns quants empresaris ja han pres posició sobre el procés d’independència. D’aquests, n’hi ha de molt coneguts i n’hi ha que no ho són gaire. Vegem-ne uns pocs.

PIMEC

Un dels últims a definir-se públicament ha estat el president de la PIMEC, Josep González. En una entrevista radiofònica d’aquest cap de setmana deia que les empreses petites i mitjanes eren més favorables a la independència que no les grans corporacions, encara que la majoria de multinacionals instal·lades a Catalunya no s’havien definit, però que els constaven ben pocs casos de grans empreses que hi fossin contràries.

Segons González, entre els empresaris catalans es palpa un sentiment de ‘greuge que marcarà aquestes eleccions’ i la necessitat de canviar la situació econòmica. Sigui com sigui, no té xifres concretes sobre el punt de vista del sector en relació amb la independència, però va dir que havia encarregat una enquesta sobre la qüestió.

CECOT

En canvi, la CECOT ja n’ha publicada una, d’enquesta. I la conclusió és que la majoria de les empreses adherides a la PIME i dels autònoms és favorable a la independència de Catalunya (estudi íntegre, en pdf). Dels empresaris entrevistats, uns vuit-cents, un 44% considera incert el camí obert des de la manifestació de l’Onze de Setembre, prop d’un 30% viu aquests moments amb il·lusió, un 11% té por, un 3% es declara indiferent i un 13% és contrari a la independència.

A la pregunta de quina situació voldrien per a Catalunya, un 53% de les empreses enquestades creuen que Catalunya ha de ser un nou estat d’Europa; un 17% vol un pacte fiscal o un concert econòmic amb una quota solidària amb la resta de l’estat; un 15%, demana de millorar el finançament i un 13% de ser part d’un estat confederal; tan sols un 2% troba bona la situació actual i creu que s’ha de mantenir.

Foment del Treball

El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, es va confessar, a començament de mes, rebec a la independència; tot amb tot, creia que els empresaris eren partidaris d’un nou model de finançament perquè fins ara cap no havia funcionat; insistia a cercar possibilitats de diàleg entre Mas i Rajoy sobre el pacte fiscal i no veia clar que l’actual moment de crisi econòmica fos el més idoni per a proposar ‘canvis estructurals’.

Lara, contra la independència

Un dels empresaris més clarament contraris a la independència és el president de Planeta, José Manuel Lara. Segons ell, l’editorial hauria d’abandonar Barcelona, si Catalunya es constituïa en estat independent; a sobre, no para de pregonar que la independència seria ‘un dany irreparable’; de totes maneres, arribat el cas, no canviaria pas de domicili, sinó que treballaria ‘de dilluns a divendres’ fora de Catalunya.

El Cercle Català de Negocis respon

El Cercle Català de Negocis (CCN) tenia uns quants arguments contra les declaracions de Lara. En aquest vídeo, el secretari general del CCN, Joan Canadell, explica que fa quatre anys que demostren amb estudis que un estat català seria beneficiós per a les empreses, tant en termes de fiscalitat, que baixaria, com d’infrastructures, perquè se’n desencallarien d’estratègiques, obstruïdes fins ara pel govern espanyol (corredor mediterrani, aeroport del Prat…).

Els tres empresaris que va triar la CNN

També hem pogut saber, mercès a la CNN, l’opinió de tres empresaris catalans: Víctor Grífols, president de Grífols, la multinacional catalana especialitzada en el sector famacèutic-hospitalari; Javier Nieto Santa, president de l’empresa de disseny industrial Santa & Cole, i Montse Muñoz, la fundadora de l’empresa de bolquers Tucuxi.

‘Les relacions entre Catalunya i Espanya no seran mai iguals. Alguna cosa va canviar l’Onze de Setembre, quan un milió i mig de manifestants van sortir al carrer. No es pot passar per alt, això. Alguna cosa ha passat.’ Però diu: ‘Si em demanessin per un sistema federal, votaria que sí. Però no per la independència: independència vol dir tenir un país, amb el nostre exèrcit, el nostre servei diplomàtic. I per això votaria que no. Si Catalunya es pogués convertir en Califòrnia, que és un estat, un estat federal que pertany als EUA, votaria que sí.’

Javier Nieto Santa tampoc no és partidari de la independència: ‘No veig raons per què aquesta independència ens hauria de beneficiar. Sí que és cert que necessitem un tracte fiscal diferent amb Espanya. I tenim molts motius per a estar tristos amb Madrid i amb Espanya.’

Montse Muñoz, en canvi, votaria sí a la independència: ‘Si la independència ha de voler dir que ens rebaixin les taxes a la meitat, doncs independència. No podem respirar, no podem expandir-nos. Sóc favorable a la independència, únicament per motius econòmics. Si podem gestionar els nostres impostos, creixerem més ràpidament. Ja estem cansats de pagar pels altres’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any