USA Today: ‘Mentre Espanya s’enfonsa, molts catalans volen marxar-ne’

  • I el Financial Times considera que les eleccions seran un referèndum sobre la independència

VilaWeb
Redacció
29.09.2012 - 12:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La llista de mitjans internacionals que es fan ressò de la tensió política entre Catalunya i Espanya no para. El diari nord-americà USA Today ha dedicat un article de títol ben clar, ‘Mentre Espanya s’enfonsa, molts catalans volen marxar-ne‘, en què s’esmenten els últims esdeveniments, com la multitidinària manifestació de la diada, qualificada d’una de les concentracions ‘més grans de la història d’Espanya, i de la resolució aprovada majoritàriament al Parlament de Catalunya en favor d’un referèndum sobre la independència, amb el permís del govern espanyol o no.

En l’article es recullen unes gràfiques declaracions del lleidatà Osvald Calzada, ‘Catalunya és la vaca que munyen constantment, en canvi únicament de donar-li la pastura justa perquè pugui sobreviure.’ I conclou: ‘Financerament, Catalunya és perfecta per a Espanya.’

Tot i el vigor econòmic de Catalunya, diu l’article, actualment és el territori més endeutat de l’estat. Això ho rebat el professor de finances internacionals Marc Guerrero:  ‘No hi ha cap més territori al món que pateixi un espoli fiscal com aquest. Si poguéssim recaptar i conservar tots els impostos, no hauria passat tot això i el nivell de vida mitjà dels catalans seria molt més alt.’

Sobre la resposta espanyola, el diari diu que Espanya es pren molt seriosament l’independentisme en el clima econòmic actual, i recorda el recent implicació en el debat del rei Juan Carlos, amb un polèmic missatge. Finalment es recorda l’opressió que ha patit Catalunya al llarg de la seva història.

Pel Financial Times, les eleccions seran un referèndum sobre la secessió

Paral·lelament, el diari Financial Times ha publicat l’article ‘El català que té el futur d’Espanya a les mans‘, un perfil del president Artur Mas on se’l defineix com ‘un nacionalista convencional’ que ha descobert ‘que un gran sector de la societat no anava darrere seu, sinó al davant’. L’economista gal·lès Edward Hugh, resident a Catalunya, afegeix que Mas ‘ha fet el salt perquè veu la història davant seu i vol intentar atrapar-la’.

El Financial Times considera, a més, que les eleccions al parlament del 25 de novembre es convertiran a la pràctica en ‘un referèndum sobre la secessió de Catalunya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any