El TC, l’origen dels atacs a la immersió

  • La sentència contra l'estatut ha servit de base al Suprem per a decidir contra la immersió lingüística a Catalunya

VilaWeb
Redacció
27.06.2012 - 10:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’última sentència del Tribunal Suprem espanyol (pdf) contra la immersió lingüística en l’ensenyament infantil es basa en la sentència del Tribunal Constitucional (pdf) del 28 de juny del 2010 contra l’estatut, demà farà dos anys. Aquella sentència determina que el català no pot ser l’única llengua vehicular en l’ensenyament a Catalunya. Així ho deixa clar en la interpretació de l’article 35 sobre els drets lingüístics en l’àmbit de l’ensenyament i en l’anàlisi del 6.1. ‘El castellà no pot deixar de ser també llengua vehicular i d’aprenentatge en l’ensenyament’, s’assegura en la resolució. El TC constatava que l’estatut ‘omet en la seva literalitat tota referència al castellà com a llengua docent’, però deixa clar que ‘amb la menció del català no es priva el castellà de la condició de la llengua vehicular i d’aprenentatge en l’ensenyament’.

Amb aquella sentència a la mà, el Tribunal Suprem va donar la raó el 22 de desembre d’aquell mateix any, el 2010, a tres famílies que denunciaven que els seus fills no podien fer les classes en espanyol. El Suprem ordenava a la Generalitat que adaptés el sistema d’ensenyament a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estatut i que l’espanyol fos introduït com a llengua vehicular ‘de manera proporcional i equitativa al català en tots els cursos’.

Aquestes són les primeres tres sentències del Suprem sobre la immersió lingüística: Primera, segona, tercera.

El 2 de setembre de del 2011 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictar una interlocutòria (pdf) amb què posava un ultimàtum de dos mesos a la Generalitat perquè apliqués la sentència del Suprem del desembre anterior. La Generalitat va presentar un recurs, i aquell termini es va suspendre.

Uns mesos més tard, el 9 de març del 2012 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va emetre una resolució sobre el recurs de la Generalitat (pdf), a qui donava la raó en l’argument que la sentència del Suprem no es podia aplicar de manera generalitzada a tot el sistema educatiu català. Ara, obligava el govern a atendre la demanda de les famílies que havien demanat l’escolarització en espanyol, i això era vist per molts partits i entitats com una escletxa que permetia que d’ara endavant qualsevol família que ho demani pugui fer que els seus fills siguin escolaritzats en espanyol.

I, en efecte, el 31 de maig passat, hi va haver unes noves sentències del TSJC obligant a escolaritzar en espanyol quatre famílies més. Segons el jutge, tant el català com el castellà són llengües vehiculars del sistema educatiu català, d’acord amb les sentències recents del Suprem. Per tant, els pares tenen el dret de demanar l’escolarització en castellà, i l’administració ha d’adaptar el sistema.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any