Nosaltres, els fusterians

  • Hi ha preparats alguns actes per a commemorar els vint anys de la mort de Joan Fuster

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa vint anys justos de la mort de Joan Fuster. Aquesta data se suma a les que marquen aquest any fusterià, perquè també fa cinquanta anys de la publicació de ‘Nosaltres, els valencians’ i noranta que ell va néixer. Avui a Sueca, a les 19.30, tot d’associacions aplegades sota el lema ‘Nosaltres els fusterians’ (Facebook) faran una ofrena floral a la seva tomba i després participaran en un col·loqui.

En un altre espai, Òmnium Cultural farà un acte d’homenatge a Fuster, en què prendran part el periodista Vicent Sanchis i l’escriptor Enric Sòria, que revisaran l’obra de Fuster i la seva influència en el pensament polític català en l’actualitat.

Al llarg d’aquesta primera meitat d’aquest Any Fuster, VilaWeb ha anat oferint reportatges especials per commemorar-lo i articles que han seguit l’actualitat dels esdeveniments. Us els recordem.

#nosaltres…
El 12 de maig, el dia exacte que feia cinquanta anys que va aparèixer el llibre ‘Nosaltres, els valencians’, assaig per antonomàsia de Joan Fuster i primer llibre publicat per Edicions 62, VilaWeb va fer una crida als lectors que se sentissin fusterians a celebrar la vigència del seu llegat, tot enviant pel twitter una fotografia amb una llegenda que comencés dient #nosaltres… En vam aplegar una mostra a l’article ‘La xarxa s’omple de #nosaltres, per Joan Fuster‘. I en el reportatge del mensual de +VilaWeb hi trobareu totes les fotos (pdf).

Joan Fuster i Max Cahner
Resseguint la correspondència entre l’autor de ‘Nosaltres, els valencians’ i el seu editor, el 12 de maig, dia que feia exactament cinquanta anys que es va publicar el llibre. L’article: ‘De Joan Fuster, de Max Cahner i del «Nosaltres»

Històric discurs de Fuster a la Plaça de Bous de Castelló
A finals d’abril VilaWeb va recuperar un vídeo amb l’històric discurs de Joan Fuster a la Plaça de Bous de Castelló, un 25 d’abril de 1982. Se celebrava el trentè aniversari de l’Aplec commemoratiu de les ‘Normes del 32’. La trobada va ser una reivindicació de la normativa ortogràfica aprovada cinquanta anys abans a la ciutat, que confirmava explícitament la unitat de la llengua i l’adopció de les normes de Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans. Amb tot, l’acte prengué també el caràcter d’homenatge a l’escriptor Joan Fuster, que pocs mesos abans havia sofer un intent d’assassinat fracassat amb bomba a la porta de casa seva a Sueca.

L’exposició
Inauguració de l’exposició ‘Joan Fuster. Nosaltres, els valencians 1962-2012’, a la Universitat de València (16.02.2012). VilaWeb va parlar amb Francesc Pérez i Moragón, un dels comissaris de l’exposició. L’article: ‘S’inaugura l’exposició «Nosaltres, els valencians 1962-2012»‘.

Ovidi Montllor recita Joan Fuster
Coincidint amb l’aniversari d’Ovidi Montllor, que el 3 de febrer del 2012 hauria fer setnata anys, Vilaweb va recuperar un document molt especial: un fragment d’un vídeo on Ovidi Montllor recita Joan Fuster, entregistrat pel col·lectiu l’Olleria l’any 1993.

L’OC de Joan Fuster
A mitjans de gener d’enguany arribava a les llibreries el segon i el tercer volum de l’Obra Completa de Joan Fuster, publicada per Edicions 62 i la Universitat de València. VilaWeb va parlar amb l’editor de 62, Jordi Cornudella. L’article: ‘L’Obra Completa de Joan Fuster conté més de mil textos no aplegats en llibre‘.

El simposi internacional
A principis de maig, la Universitat de Barcelona va organitzar el simposi internacional ‘Joan Fuster: Figura de Temps’, on es va incidir en els moments inicials de conformació de la seva obra. L’article: ‘Joan Fuster, els inicis de l’assagista‘.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any