Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  11.04.2012  17:03

L'FMI diu que envellir més del previst és un perill per al sistema econòmic

Proposa als governs que augmentin l'edat de jubilació i que retallin les pensions

Men?ame
 

'L'allargament de l'esperança de vida implica costos financers', avisa el Fons Monetari Internacional en un informe (PDF) publicat avui, en què considera que la longevitat humana és un risc per al sistema econòmic, perquè fa que augmenti el passiu de les pensions i que s'incrementi el deute públic dels estats. Per això l'FMI proposa als governs dels estats que augmentin més l'edat de la jubilació i que retallin les pensions.

En l'informe, l'FMI calcula que si l'esperança de vida augmenta el 2050 tres anys més del previst, la 'despesa' de l'envelliment, que alerta que 'ja és enorme', augmentaria una mitjana del 50%. Recomana als estats que prenguin les mesures necessàries per aturar 'el perill de viure més anys del previst'.

'És important que les entitats que ofereixen pensions puguin actuar amb flexibilitat: si no és possible d'incrementar les contribucions o augmentar l'edat de jubilació, possiblement calgui retallar les prestacions', adverteix l'FMI, que destaca que endarrerir l'edat de jubilació allarga el període d'acumulació de recursos per als jubilats i escurça el seu període d'ús.

Diu que els governs i les entitats del sector privat s'han basat en projeccions demogràfiques que subestimaven els anys que viu la gent; i que els particulars s'exposen al risc financer d'esgotar els recursos per als jubilats. I vol que aquests 'riscos' es tractin amb temps, per tal d'evitar 'efectes negatius profunds en els balanços, ja debilitats, dels sectors públics i privat'.