Salvador Macip guanya el primer Premi Carlemany al foment de la lectura amb ‘Hipnofòbia’

  • El jurat del premi era format per nou andorrans de catorze anys a setze · El premi s'ha refundat enguany

VilaWeb
Redacció
20.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El científic i escriptor Salvador Macip va guanyar ahir a Andorra el primer Premi Carlemany al foment de la lectura, per la novel·la ‘Hipnofòbia’. Enguany aquest guardó, que ja s’havia convocat disset vegades, s’ha modificat perquè hi tinguessin protagonisme els joves. Nou estudiants de catorze anys a setze anys formaven el jurat que va seleccionar la novel·la guanyadora.

La idea és de premiar novel·les per a tots els públics, que tinguin interès per a adolescents i joves. El premi, que enguany publicarà Proa (l’edició s’alternarà amb Columna), sortirà al març. Macip ha explicat a VilaWeb el designi de la novel·la (vídeo).

 

‘Hipnofòbia’ és una novel·la d’intriga amb elements fantàstics i de ciència-ficció. ‘Amb un estil eficaç i precís, amb un argument provocador, recorda les estratègies narratives audiovisuals. Salvador Macip és un autor estimulant, creatiu, amb talent, independent i singular’, comenta l’editor de Proa, Josep Lluch.

I Macip ha explicat que el llibre seguia la línia que ja va obrir amb ‘Ullals’ (novel·la escrita a quatre mans amb Sebastià Roig, Premi Joaquim Ruyra 2010) (vídeo). ‘Intriga, acció, por, misteri… He pensat ‘Hipnofòbia’ com un assaig sobre el bé i el mal. Des del principi la novel·la proposa dilemes ètics i morals, que no són clars, i que fan que no t’inclinis completament per cap dels protagonistes. I em demano: Si tinguéssim el poder de canviar la ment, ho faríem?’. Continua: ‘L’any 1998 vaig llegir un article científic sobre uns ratolins que no dormien, i que es tornaven més llestos. No he tornat a trobar cap més recerca científica en aquesta línia, però em va donar la idea literària: què passaria si apliquéssim aquest estudi a l’home? Els protagonistes, un metge i un militar, tenen el poder de canviar la ment i volen servir-se’n per controlar la societat. L’estructura de la novel·la és determinada pels personatges, que ofereixen punts de vista diferents sobre els protagonistes.’

La reforma del premi també ha afectat i molt la dotació econòmica. El Premi Carlemany de novel·la tenia una dotació de 42.000 euros; en canvi, l’actual Premi Carlemany al foment de la lectura és de 10.000 euros. La nova convocatòria i una dotació més baixa han fet que solament s’hi presentessin quatre obres. D’aquestes, un consell lector va seleccionar-ne tres, les que han llegit els nou estudiants del jurat per poder decidir l’obra guanyadora. El consell lector era format per tres professors, un membre de l’editorial, l’escriptor Pep Coll i la pedagoga Mercè Escardó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any