29.12.2011 - 06:00
L’Ajuntament de Viladamat (Alt Emportdà), governat per la CUP, va aprovar per unanimitat la setmana passada una moció demanant l’abolició de la monarquia espanyola i la dimissió del rei, perquè és ‘democràticament il·legítim’. Viladamat és el primer municipi que aprova aquesta moció, però ja hi ha més ajuntaments interessats. En parlem, en aquesta entrevista, amb la batllessa, Irene Palol.
–Què us ha portat a demanar l’abolició de la monarquia espanyola i l’abdicació del rei? Hi ha influït el cas de corrupció que afecta Urdangarín?
La moció aprovada i la motivació van més enllà del fet puntual d’actualitat relacionat amb un cas de corrupció. Simplement, el moment era propici i la moció es va presentar al ple de la setmana passada. La CUP sempre ha tingut una posició contrària a la institució monàrquica i volíem deixar clar que no acceptem el manteniment d’una família carregada de privilegis per motius hereditaris. La moció va tenir el suport dels set regidors del municipi: els quatre de la CUP i els tres d’Independents per Viladamat.
–Com a independentistes, us preocupa la monarquia espanyola?
Nosaltres treballem per uns Països Catalans lliures i independents. Per tant, la monarquia espanyola no és un objectiu polític, per nosaltres, encara que en denunciem l’existència i el nul sentit democràtic. Aprovem aquesta moció perquè actualment som considerats súbdits del rei espanyol, però no és un debat ni una preocupació política central, per nosaltres. No treballem per abolir la monarquia espanyola, sinó per la independència. No volem reformar Espanya, volem deixar de formar-ne part.
–Us proposeu d’encapçalar un moviment municipal antimonàrquic amb l’aprovació de mocions a dels altres ajuntaments?
Hi ha formacions d’alguns municipis, especialment la CUP, que s’han posat en contacte amb nosaltres per demanar-nos la moció i poder-la aprovar al seu ajuntament. Els l’hem enviada i ens agrada que la vulguin aprovar. Però no pretenem capitanejar cap moviment. Ens hem limitat a oferir la nostra posició sobre la monarquia, però no ens interessa entrar en una dinàmica de fer campanya per aquesta qüestió.
–No temeu cap represàlia legal per injúries a la corona, pel fet de dir que és ‘democràticament il·legítima’ o que fomenta la ‘discriminació antidemocràtica’?
La monarquia és una institució hereditària i, per tant, no ha estat elegida democràticament. Ningú no es pot ofendre per això que diem. Si ningú s’ofèn, el problema és seu. No hi ha cap insult, no hi ha cap calúmnia, només la voluntat d’expressar una opinió. En tot cas, defensem una societat que permeti a tothom de dir què pensa. Si la democràcia actual no ho permet, nosaltres volem canviar-la.