Merkel diu a Rajoy que s’afanyi a aplicar ‘les reformes necessàries’

  • Els mercats i la UE pressionen el president electe espanyol perquè concreti el programa

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.11.2011 - 12:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta alemanya, Angela Merkel, ha felicitat avui Mariano Rajoy per la victòria electoral de diumenge, i li ha de dit que tenia un mandat clar ‘per decidir i posar en marxa ràpidament les reformes necessàries en aquest període difícil per a Espanya i Europa’. Tant la UE com els mercats pressionen Rajoy perquè detalli el seu programa de reformes, enmig de la forta pressió que encara suporta el deute públic, castigat per la desconfiança dels inversors.

Però Rajoy ahir va optar per no detallar les propostes d’austeritat i de reforma que farà i va anunciar que abans de Nadal hi hauria el nou executiu. El president popular va evitar comparèixer ahir, i va delegar en María Dolores de Cospedal les primeres explicacions després de les eleccions. Cospedal va demanar ajuda a la UE per garantir la solvència del deute públic.

La secretària general del PP va dir que durien a termes reformes i una política d’austeritat d’acord amb les exigències de la UE, però va demanar que hi hagués una estratègia conjunta de l’eurozona per garantir la solvència del deute públic. ‘Espanya no es pot finançar al 7%’, va reblar.

‘Tenim un compromís amb l’euro, i sabem que hem de complir amb les nostre obligacions, i estem segurs que les complirem’, va anunciar Cospedal, que va refermar el compromís del futur govern de Rajoy amb el projecte de l’euro. ‘Tenim una voluntat clara de col·laborar en l’enfortiment de l’euro i de les institucions europees’, va afegir.

Sobre el nou govern, Cospedal no ha volgut donar detalls, però ha dit que escurçarien tots els termini legals per a la constitució del nou executiu, la qual cosa passarà abans de Nadal. Soraya Sáenz de Santamaría és la persona designada per Rajoy per encapçalar la comissió de traspàs de poders amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Rajoy també ha anunciat a la seva executiva la convocatòria del seu congrés a Andalusia els dies 17, 18 i 19 de febrer del 2012.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any