Josep-Lluís Carod-Rovira: ‘No m’estranyaria que puguem parlar d’aquí a poc temps d’Otegi lehendakari’

  • El polític i filòleg comenta el comunicat dels mitjancers internacionals sobre la pau al País Basc

VilaWeb
Redacció
17.10.2011 - 19:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comunicat és la conseqüència previsible de la reunió que s’ha fet a Sant Sebastià. El què és important és que mai s’hauria celebrat una reunió amb un perfil d’assistents d’alt nivell, amb l’ex-secretari general de l’ONU i ex-primers ministres, si no haguessin disposat d’unes garanties per les quals l’organització armada està disposada a cessar definitivament les seves activitats. El comunicat és la conseqüència lògica i previsible, i la notícia positiva és que s’hagi fet la reunió.

Ara el que cal és que es produeixi el comunicat d’ETA anunciant el cessament definitiu de tota activitat armada i violenta, que els governs actuals d’Espanya i França estiguin a l’alçada de les circumstàncies i, per tant, iniciïn converses per analitzar les conseqüències del conflicte, com demana el comunicat. Cal que es posin les bases per a una pau definitiva i duradora en la qual es faci realitat el reconeixement del dolor de les víctimes i la reparació com a mínim moral de les víctimes de tots dos bàndols.

Crec que el més positiu és que finalment al País Basc l’opció política independentista s’ha acabat imposant a la opció militar independentista. Estic convençut que una esquerra independentista seriosa, amb vocació de majories, no marginal i amb responsabilitats de govern pot ser com a mínim la segona força política basca. No m’estranyaria que, si les coses van com desitjo, puguem parlar d’aquí a poc temps d’Otegi lehendakari. Que la persona que ara és a la presó es converteixi en el pròxim lehendakari del País Basc.

El compromís dels governs espanyol i francès i, especialment, dels partits majoritaris espanyols amb aquesta proposta de resolució dependrà de la voluntat que tinguin d’aconseguir la pau. És evident que un independentisme que només s’expressi per la via militar és el que menys preocupació, paradoxalment, pot comportar a l’estat espanyol. Quan l’independentisme s’ha expressat només per la via política, ha obtingut uns resultats extraordinaris. És lògic que els defensors acèrrims de la integritat territorial de l’estat prefereixen un independentisme militar que un independentisme polític perquè el militar no té ni comprensió interna ni simpaties internacionals. Contra l’independentisme polític no hi poden fer res. És inapel·lable. En aquest sentit és un bon símptoma l’actitud que ha mostrat en aquesta conferència internacional el Partit Socialista d’Euskadi, que ha vist les conseqüències positives que pot tenir per la resolució pacífica i definitiva del conflicte.

 

Josep-Lluís Carod-Rovira

(Opinió recollida per telèfon per la redacció.)

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any