Milers de persones es manifesten a Bilbao contra la sentència del cas Bateragune

  • Al final de la marxa s'ha llegit una carta escrita per Arnaldo Otegi des de la presó

VilaWeb
Redacció
24.09.2011 - 18:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de manifestants han omplert els carrers de Bilbao en la protesta convocada per partits, sindicats i entitats socials per a mostrar l’oposició a la condemna (sentència, en pdf) als encausats pel cas Bateragune. Amb el lema ‘No més judicis, no més condemnes. Solucions democràtiques ara’, la marxa ha arribat una setmana després de fer-se pública la sentència de l’Audiència espanyola, que condemna a presó per pertinença a banda armada Arnaldo Otegi i quatre dirigents abertzales més, i just després de l’anunci del col·lectiu de presoners polítics bascos d’apostar per l’Acord de Gernika en favor de la pau.

Bildu, Aralar, la plataforma pacifista Lokarri i els sindicats nacionalistes bascos havien fet una crida a participar en la manifestació d’avui, que ha començat a dos quarts de sis de la tarda. Tots consideren que la condemna del tribunal és injusta i que suposa una trava per al procés de pau al País Basc. Al final s’ha llegit una carta d’Arnaldo Otegi des de la presó on l’ex-portaveu de Batasuna, en nom de tots els condemnats, ha denunciat l’existència d’una agenda que té per ‘únic objectiu impedir la pau’ i que es materialitzin ‘més passos irreversibles’. ‘Amb les detencions de fa dos anys buscaven impedir que el canvi d’estratègia a l’esquerra abertzale es fes de manera cohesionada i ordenada. Avui, amb aquesta dura sentència, només busquen un objectiu: mirar d’impedir que aquestes setmanes i mesos vinents fem passos que d’acord amb la nova estratègia adoptada afermin el nou escenari a Euskal Herria de manera irreversible i definitiva.’

Sentència

L’Audiència espanyola va condemnar el dirigent Arnaldo Otegi i l’ex-secretari general del sindicat LAB, Rafa Díez Usabiaga, a deu anys de presó per pertinença a banda armada en condició de dirigents. Díez era l’únic dels condemnats que no es trobava empresonat en el moment de dictar sentència, però dilluns l’Audiència va decidir d’enviar-lo també a la presó. Als altres tres dirigents independentsites, Miren Zabaleta, Sonia Jacinto i Arkaitz Rodríguez, el tribunal va condemnar-los a vuit anys de presó.

La condemna pel cas Bateragune ha comportat una mostra de rebuig i decepció d’una gran part dels partits i la societat basca, que aquesta setmana ja s’ha mobilitzat contra l’empresonament dels dirigents independentistes.

Els presoners s’afegeixen a l’Acord de Gernika

Paral·lelament, el Col·lectiu de Presoners Polítics Bascos (EPPK) va enviar ahir un comunicat als diaris Gara i Berria per a anunciar que s’afegeix a l’Acord de Gernika (vídeo), signat per desenes de forces polítiques, sindicats i socials basques demà farà un any per a impulsar un escenari de pau i de solucions per al País Basc.

El desembre de l’any passat, el col·lectiu de presoners ja va mostrar l’aposta pel procés democràtic perquè es basa en ‘reflexions profundes, debats amplis i decisions polítiques’. El col·lectiu diu ara que l’Acord de Gernika s’ha convertit en la referència per a la construcció d’un escenari democràtic.

‘Per sobre dels límits i els obstacles dels estats que ens tenen captius, l’EPPK manifesta el compromís ferm per a impulsar  en el procés democràtic’, es diu al comunicat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any