Compromís obre la porta a Equo per a les eleccions espanyoles

  • Pren força la fórmula d'incloure membres de la formació ecologista a les llistes de Compromís · Comença una campanya a internet per a recollir les signatures de presentació

VilaWeb
Redacció
11.08.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa mesos que hi ha contactes entre Compromís i el nou projecte polític Equo, dirigit per l’ex-president de Greenpeace a Espanya, Juan López Uralde. La idea és de cercar formes de col·laboració amb vista a les eleccions espanyoles. Però fins ara les negociacions no s’han accelerat ni s’ha començat a definir una estratègia clara amb aquest propòsit. De moment, la fórmula que té més força i més concòrdia és la d’incloure Equo dins la marca Compromís a les circumscripcions del País Valencià.

‘Compromís és una coalició oberta i amb voluntat clara de sumar –diu el síndic de Compromís i president del Bloc Nacionalista Valencià, Enric Morera–. A banda d’Equo hi ha més formacions i plataformes amb les quals negociem possibles maneres de col·laborar, sempre sota el segell de Compromís.’

Pasqual Mollà, d‘Iniciativa del Poble Valencià, formació que des del principi ha fet més intents d’acostar-se a Equo, comenta que el partit treballa intensament en aquesta fórmula i que les negociacions van per bon camí. ‘Compromís representa el valencianisme i els interessos dels valencians, i ara tenim l’oportunitat de portar per primera volta aquestes idees a Madrid; si a més a més aconseguim d’incorporar-hi Equo, que ens ofereix una perspectiva de solucions globals molt adients al temps que vivim, encara tindrem més força.’

Ni Morera ni Mollà no consideren la possibilitat que el Bloc i Iniciativa, ni els Verds, concorrin a les eleccions en llistes diferents. Per tots dos, aquesta possibilitat, que algunes veus havien arribat a treure a col·lació, faria perdre a uns i altres ‘la força positiva que arrossega Compromís des de les eleccions autonòmiques… La nostra coalició no ha parat de créixer i de teixir simpaties, i segurament que amb una setmana més de campanya, encara hauríem obtingut uns resultats millors; per això, perquè anem a l’alça, perquè ens ho creiem, perquè tenim molt de recorregut i perquè la sintonia és total, no podem trencar aquest ritme’, explica Mollà.

Sobre el candidat, Morera creu que encara és aviat per a parlar-ne, per més que hi hagi alguns noms sobre la taula. La coalició esperarà a definir del tot les aliances abans de designar els candidats. 

Compromís comença una campanya de recollida de signatures per a poder-se presentar a les eleccions 

Però Compromís ja ha començat a preparar-se per obtenir les signatures que necessita, si vol presentar-se a les eleccions. Com VilaWeb va explicar dilluns, la reforma de la llei electoral espanyola modifica un article que pot dificultar seriosament a partits i coalicions sense representació a Madrid de presentar-se a les eleccions.

Segons aquesta reforma, criticada amb duresa per antidemocràtica, aquests partits han d’obtenir un nombre de signatures superior al 0,1% dels censats en cada circumscripció on comptin presentar-se. 

Sigui com sigui, Compromís és el primer d’aquests partits que ha engegat la maquinària electoral i que ha començat a mobilitzar-se per assolir el nombre de signatures exigit. I ha començat des de la seva web. Qui vulgui s’hi pot inscriure per rebre informació dels punts on es podrà signar a partir del 27 de setembre, data que estableix la mateixa llei. Segons Morera, en tres dies ja han aconseguit molts de suports, de manera que la campanya és un èxit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any