El Premi Llibreter 2011 distingeix Blanca Busquets, David Vann i Peter Schössow

  • Es va lliurar ahir al vespre a l'Ateneu Barcelonès

VilaWeb
Redacció
16.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nevada del cucut‘ (Rosa dels Vents) de Blanca Busquets, una novel·la sobre dues dones que tenen el coratge de trencar el silenci a través de l’escriptura, ha estat distingit amb el Premi Llibreter de literatura catalana. En la categoria de les altres literatures, els llibreters han optat per la història, tensa, implacable i terrible, del nord-americà David Vann, ‘Sukkwan Island‘ (Empúries). També per l’àlbum ‘El meu primer cotxe era vermell‘ (Joventut), escrit i il·lustrat per l’alemany Peter Schössow. Aquests tres autors van recollir el premi, concedit pel Gremi de Llibreters, ahir al vespre a l’Ateneu Barcelonès.

 

La periodista Blanca Busquets, visiblement emocionada, va explicar que la novel·la ‘La nevada del cucut’ s’acabava amb la paraula ‘silenci’, que serveix per trencar silencis. ‘Animo tothom que trenqui silencis, perquè al final fins i tot pots guanyar un premi. La idea original era de demostrar que en totes les èpoques pots patir molt, però que també ho pots superar. La història bascula entre dues dones d’èpoques diferents que, maltractades per raons diferents, poden superar totes soles el silenci i trencar l’entorn, a través de l’escriptura.’ Busquets parla també de la Catalunya rural de la primeria del segle XXI.

‘Sukkwan Island’ de David Vann va impressionar el jurat, que troba aquesta novel·la ‘tensa, implacable, terrible, contundent, amb una gran càrrega irònica, en què la natura és un personatge més’. És el debut literari de Vann, nascut a Alaska, que transforma en ficció literària el suïcidi del seu pare. La història se situa en una illa d’Alaska on Jim i el seu fill Roy, que té tretze anys, passen dotze mesos en una cabana aïllada. La duresa d’aquesta vida i el defalliment d’en Jim, fràgil i depressiu, no triguen a transformar aquest viatge en un malson. El llibre ja s’ha traduït a setze llengües. Vann ha recordat que durant dotze anys els agents literaris no li volien el llibre perquè el trobaven terrible. ‘Em vaig fer capità de vaixell un quant temps. Després, quan vaig aconseguir de publicar la novel·la, va venir l’èxit.’

Finalment, Peter Schössow, l’autor i il·lustrador de ‘El meu primer cotxe era vermell’, va explicar que el llibre tenia un cert to autobiogràfic: ‘Sempre havia somniat tenir un germà petit i sempre havia volgut tenir un cotxe de pedals atrotinat per reparar.’ La història presenta les aventures de dos germans als quals l’avi regala un vell cotxe de pedals que hauran d’arreglar per fer un primer viatge ple d’obstacles i sorpreses.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any