El govern retalla els ajuts pels fills de 0 a 6 anys

  • Els limita a les rendes més baixes i a qui hagi residit a Catalunya un mínim de dos anys · La partida destinada a ajuts a les famílies baixa un 74%

VilaWeb
Redacció
02.06.2011 - 14:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La universalització de les ajudes per a famílies amb fills d’entre 0 i 6 anys a càrrec desapareixerà del proper pressupost de la Generalitat. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha confirmat que només tindran accés als ajuts les famílies amb ingressos al voltant dels 8.000 euros anuals, import que equival al de la renda de suficiència. El nivell de renda mínim s’incrementarà de forma ponderada en funció dels fills a càrrec o del tipus de família.

El govern incorporarà quatre requisits més per a rebre les ajudes, entre els quals destaca haver viscut a Catalunya durant els darrers dos anys i disposar de residència legal acreditada a l’estat durant cinc anys.

En el conjunt de la partida pressupostària destinada a Benestar i Família la partida destinada a la secretaria de Família és la que més es redueix: 160 milions d’euros, un 74% inferior a les xifres del 2010.

El conseller admet que li dolia eliminar la universalitat, però sosté que encarar es garanteix la cobertura per als més vulnerables i defensa que és una decisió temporal. ‘Podríem haver decidit eliminar les ajudes de manera definitiva, però diem ben clar que és una decisió temporal’, ha declarat Cleries.

A més del criteri econòmic i el de residència ‘es valorarà especialment els casos de les famílies monoparentals i les famílies nombroses; es comptarà doble en cas que un dels fills tingui una discapacitat; i es controlarà que els pares que demanen l’ajuda convisquin amb els fills i se’n facin càrrec econòmicament’. També es mantenen les ajudes per acolliment o part múltiple. En total, 54 milions d’euros previstos per la Generalitat.

Pel que fa a les famílies que encara no han cobrat les ajudes pendents del 2010 o d’aquest inici del 2011, Cleries assegura que es pagaran íntegrament (en el cas del 2010) i de manera proporcional fins a l’aprovació del pressupost (en el cas del 2011) durant els propers cinc anys. ‘L’anterior govern va fer un forat de 106 milions d’euros en l’últim any’, ha comentat el conseller, que atribueix a aquest dèficit la responsabilitat d’haver d’ajornar els pagaments. ‘De les 312.000 famílies que van tenir accés a aquest programa durant el 2010, només van cobrar en el termini 80.000’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any